Нові програми, Відкрита наука, розвиток дослідницьких інфраструктур: плани МОН у науковій євроінтеграції на 2022 рік

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Фото із інфодня

Одним із пріоритетів Міністерства освіти і науки України на наступний рік стане активізація системної роботи з інтеграції України в Європейський дослідницький простір (ЄДП). Про це йшлося під час інфодня Research and Innovation Day in Ukraine, який відбувся в Міністерстві 17 грудня 2021 року.

– Наступного року МОН планує розгорнути системну роботу з наближення до європейської наукової та інноваційної спільноти, зокрема через розширення участі в міжнародних наукових програмах ЄС. Насамперед, це долучення до програми для співпраці науковців COST, розвиток співпраці з Європейським інститутом інновацій і технологій, продовження роботи в «Горизонт Європа», – повідомив заступник Міністра з європейської інтеграції Олексій Шкуратов.

Він додав, що на початку 2021 року було оновлено дорожню карту інтеграції до Європейського дослідницького простору, і Міністерство продовжить роботу з актуалізації цього документа.

Про конкретні кроки наступного року для інтеграції України до Європейського дослідницького простору розповів очільник експертної групи з питань інтеграції до ЄДП директорату науки та інновацій МОН Григорій Мозолевич. Це, зокрема:

  • формування пулу українських експертів і забезпечення їхньої роботи в підгрупах Комітету Ради ЄС з питань Європейського дослідницького простору та інновацій (ERAC);
  • запровадження державної політики Відкритої науки;
  • визначення механізмів приєднання українських дослідницьких інфраструктур до Європейських консорціумів дослідницьких інфраструктур;
  • відкриття Координаційного центру та запуск національного порталу «Горизонт Європа»;
  • приєднання до програми європейського співробітництва COST, активізація участі в EUREKA, Європейському інституті інновацій і технологій.

Під час заходу спікери розповіли про шляхи розширення участі України у міжнародних наукових та інноваційних програмах ЄС і доступу до передової світової дослідницької інфраструктури.

Також відбулась панельна дискусія щодо впровадження відкритої науки в Україні, у якій взяв участь Олександр Березко, доцент кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Національного університету «Львівська політехніка» та менеджер проєкту OPTIMA. Запис дискусії доступний на офіційному YouTube каналі Міністерства освіти і науки України.

Докладніше про інфодень Research and Innovation Day in Ukraine – на сайті Міністерства освіти і науки України.