Незважаючи на воєнний час, студенти-фармацевти IV курсу ІХХТ успішно пройшли практики

Кафедра технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології
Онлайн-екскурсія Фармаком

Під час освітнього процесу для підготовки кваліфікованих фахівців завжди важливим є набуття практичних навичок, які здобувач вищої освіти зможе застосовувати як для виконання бакалаврських кваліфікаційних робіт, так й в майбутньому працевлаштуванні.

Технологічна практика є важливою складовою учбового процесу і має на меті закріплення теоретичних знань за загальнотехнічними дисциплінами та дисциплінами професійного спрямування на основі вивчення досвіду роботи виробництв фармацевтичної промисловості. Завданням технологічної практики є вивчення структури й організації управління підприємства фармацевтичної промисловості, цеху або дільниці, комплексної системи управління якістю продукції та організації контролю якості продукції, набуття практичних навиків роботи на робочих місцях, вивчення вимог до організації технологічного процесу, експлуатації фармацевтичного обладнання, ознайомлення з роботою цехової лабораторії і відділу контролю якості, основними типами нормативної і технічної документації та правилами технічної безпеки і охорони навколишнього середовища.

Незважаючи на важкі часи для України, студентам IV курсу спеціальності 226 «Фармація, промислова фармація» денної та заочної форм навчання кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології Львівської політехніки було організовано проходження технологічної практики.

Керівники технологічної практики (доцент Жанна Паращин, професор Марина Стасевич і старший викладач Анна Крвавич) провели ознайомлення студентів з асептичним виробництвом лікарських засобів завдяки розробленій віртуальній екскурсії одного з флагманів фармацевтичних виробників України – компанії «Фармак». Під час перегляду глядач зміг простежити повний цикл створення лікарських препаратів: від отримання сировини до моменту, коли готова продукція опиняється на складі. Під час віртуальної екскурсії студенти могли бачити все очима героя екскурсії, починаючи від входу на виробництво, переодягання у спеціальні комбінезони та отримання «секретних» окулярів доповненої реальності, щоб потрапити у стерильні блоки виробництва з найвищим рівнем захисту, куди доступ стороннім суворо заборонений. Крім того, віртуальна екскурсія дала змогу студентам побачити, як працюють спеціалісти в ізоляторних системах з діючою речовиною, як відбувається приготування лікарського засобу у реакторі, які вимоги до працівників виробництва, параметрів повітря та технологічних процесів та відвідати блок пакування та склад готової продукції.

Крім того, кожен студент мав змогу ознайомитися через інтернет-ресурси та наповнення у ВНС дисципліни «Технологічна практика» з відповідним фармацевтичним підприємством, серед яких: ФК «Дарниця», ПАТ «Артеріум», ПрАТ «Лекхім», ФК «Biopharma», ФК «Юрія-Фарм», Житомирська фармацевтична фабрика «Vishpha», ТОВ «Тернофарм», ТДВ «ІнтерХім», ФФ «Здоров’я», АТ «Лубнифарм», АТ «Київський вітамінний завод», ФК «Купфер Біотех» та АТ «Галичфарм».

Дехто зі студентів мав змогу три дні до початку війни пройти очну практику в науково-дослідному центрі на підприємстві АТ «Галичфарм». Студенти групи ФР-41 та ФР-42 Христина Космина, Людмила Лещишин, Анастасія Киричук, Уляна Журавель та Володимир Даруга охоче поділилися своїми враженнями ознайомлення з новою для них обстановкою фармацевтичного підприємства, хоч і на короткий термін.

– Я своїми очима побачив концентрацію тих навчальних дисциплін, які ми вивчали протягом всіх чотирьох курсів на одному підприємстві. Перебуваючи кілька днів на ньому, я зміг структурувати логічно всі предмети, оскільки зараз розумію, що кожен з них є важливим, – каже Володимир Даруга. – Без доброго знання всіх цих дисциплін не можна стати кваліфікованим спеціалістом.

– Ми мали можливість разом з Володимиром ознайомитися з проведенням частини проміжного контролю якості, – розповідає Уляна Журавель. – Цікаво було подивитися, як насправді виглядає підприємство, оскільки фотографії – це одне, а побувати на підприємстві, подивитися, як розташовані лабораторії, – це практика.

Також студенти кафедри ділилися своїми враженнями від ознайомлення з іншими фармацевтичними виробниками.

– Коли я почала навчатися, то не планувала поєднати своє життя з виробництвом ліків, думала про роботу в аптеці, але, коли я подивилася відео про «Дарницю», прочитала інформацію про підприємство, я зрозуміла, що виробництво мені цікавіше. Цікаво спостерігати за технологічним процесом, як виготовляються ліки. Зараз дуже багато новітніх технологій, а «Дарниця» є лідером з підприємств, вона зацікавлена у навчанні персоналу і завжди рухається вперед, – розповідає студентка групи ФР-42 Діана Іванова.

Також відповідно до навчальних планів було проведено практику з «Аптечної технології ліків», що передувала технологічній практиці, де студенти мали змогу практикуватися у виробництві ліків в умовах аптек. Це допомогло закріпити, поглибити, розширити та систематизувати теоретичні знання і практичні вміння студентів, отримані ними під час вивчення курсу «Аптечна технологія ліків»; набути практичних навичок з виготовлення лікарських препаратів, оцінювати їхню якість і оформлювати препарати до відпуску, які необхідні для розв’язання конкретних завдань у майбутній практичній діяльності провізора, ознайомитися з аптекою і розпорядком роботи аптечного закладу зсередини. Багато студентів після проходження практики залишилися допомагати аптечним працівникам та волонтерам в ідентифікації і групуванні ліків, які відправляють на потребу нашим захисникам, в окуповані населені пункти, і формуванні та забезпеченні процесу доставки життєво необхідних медикаментів.

Мирного нам всім неба та швидкої перемоги!

Онлайн-екскурсія Фармаком Онлайн-екскурсія Фармаком Онлайн-екскурсія Фармаком