Нещодавній студент Львівської політехніки, командир десантно-штурмової роти, розповів про оборону Бахмута

За матеріалами порталу Varta1
Командир десантно-штурмової роти Максим

Максиму 22 роки, він лейтенант і командує десантно-штурмовою ротою. На цій посаді він замінив командира роти, який загинув у бою. Про це пише 80-а окрема десантно-штурмова бригада Десантно-штурмових військ Збройних сил України.

Усміхнений Максим з гарно закрученими вусами на початку 2022 року був головним спеціалістом відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Львові й одружував українців та здобував диплом магістра права в Національному університеті «Львівська політехніка».

Відтоді все радикально змінилося – він вже понад рік на війні.

«Я був готовий воювати за свою країну. У 2014 році мені було 14 років, і це було зарано. У 2022 році – мені 21, і це також було трохи зарано. Я не встиг завершити навіть навчання. Але вирішив, що маю негайно долучитися до лав ЗСУ. Проходив підготовку на військовій кафедрі і був офіцером запасу. Сумлінно навчався, бо любив військову справу, зброю і все, що пов’язане з армією. Якщо є бажання, здобути необхідні знання можна. Так став командиром взводу 80-ї десантно-штурмової бригади. Зміг навіть завершити навчання. Деякі екзамени складав на позиціях під Кремінною. Добре, що в університеті тоді була дистанційна форма навчання, а в мене – доступ до інтернету», – розповів Максим.

Вже понад місяць Максим зі своєю ротою воює під Бахмутом. Тут його підрозділ обороняє визначену їм ділянку української землі.

«Бахмут, як співається в пісні, це місто титанів і місто Героїв. Це місто, де люди кожного дня втрачають друзів. Де люди ламають самі себе, аби стати кращими. Аби пройти всі випробування і перешкоди. Довести, що ти зможеш перемогти і повернутися до рідних, яким вже не загрожує війна. Важко підібрати слова, аби описати самовіддачу і самопожертву, які показують хлопці кожного дня. Це люди, які сильніші за все і всіх. Титани. На своїй ділянці ми обладнали надійні позиції. Тут нам не страшний ворожий наступ. Та ми ще й беремо під контроль нові й нові метри землі. І на цих ділянках ми тільки намагаємося все обладнати. Мій підрозділ став за цей місяць сильнішим. Ми посилилися людьми і новим озброєнням. Воюємо розумом. Цінуємо людей. Кожний військовослужбовець навіть не на ціну золота чи діамантів. Працюємо так, аби втратити якомога менше людей, не віддати свою землю і виконати поставлений наказ», – додав командир.

Підрозділ Максима пройшов чимало штурмів та оборонних боїв.

«Який вигляд нині має штурмове завдання для підрозділу десантників? Розповім про один з найважчих наших штурмів. Взвод отримав завдання взяти позиції в лісовій смузі у районі Кремінної та закріпитися на них. Як командир взводу я завжди йшов на штурми разом зі своїм підрозділом. Тоді взяв із собою сімнадцять споряджених магазинів та рюкзак з додатковим боєкомплектом у тисячу патронів до автомата Калашникова, декілька ручних гранат, ручний гранатомет М-32 MGL та 50–60 гранат до нього. У цьому бою гранатомет відпрацював на всі сто відсотків. Росіяни намагалися обійти нас з лівого флангу. Та всі вони були знищені випущеними гранатами. Просуватися вперед дуже складно. Ноги грузнуть у піску. Кожні сто метрів даються важко. Та ми завдання виконали. Вибили росіян з позицій. Згодом ми перейшли до оборонних боїв. Вони були також дуже важкими для нас. Близькі дистанції – між нам і ворогом подекуди лише 50 метрів. По нас працювало все, що було в росіян. Артилерія, важкі вогнеметні системи, міномети. На щастя, всім вдалося вийти з тих боїв живими», – поділився спогадами Максим.

Свою роту командир вважає потужною силою.

«Наш підрозділ може виконувати чимало завдань як у наступі, так і в обороні. Ми маємо на озброєнні українські і закордонні протитанкові комплекси, ефективні американські кулемети М240. Вони точні, скорострільні, не перегріваються під час шквального вогню. Ці кулемети мають зручну систему подачі патронів. Їхній єдиний недолік – неможливо знайти трофейний БК на зайнятих ворожих позиціях. Всі десантники нашої роти – універсальні бійці, які володіють широким спектром озброєння. Є штурмовики, які недавно пройшли підготовку в навчальних центрах і приєднались до нашого підрозділу. Є бійці, які давали відсіч росіянам у вже далекому 2014 році. Мені є чого навчитися в багатьох з них. Це люди-ентузіасти. Я таких ще в житті не зустрічав. Люди, які готові пожертвувати всім заради країни. Скажу відверто, мені іноді дуже непросто доводити до колективу завдання. Я усвідомлюю, що можливі втрати, поранення і смерті. Та хлопці все розуміють і мене підтримують. Вони готові виконати найскладніші і найнебезпечніші завдання, якщо бачать, що їхні командири з ними. Якщо такий злагоджений колектив друзів іде в бій, то такий підрозділ буде практично незнищенний», – наголосив Максим.

Чимало військових нині мають вуса й бороди, в усіх вони різних форм і розмірів.

«Вони мені подобаються, тому я їх і маю. Барбер-шоп не відвідую вже декілька місяців. Очевидно, що на це нема часу. Самотужки за ними доглядаю. Замість візиту в перукарню краще просто висплюся», – усміхнувся Максим.

Він фотографується разом із чорним котом.

«Це наш кіт Чорнобай. Прибився до підрозділу, коли у всіх на слуху була Чорнобаївка. Ну ми так цю кішку й назвали – Чорнобаївка. Але згодом побачили, що це не киця, а кіт. Так він і став Чорнобаєм замість Чорнобаївки. Всюди він з нами. Пройшов багато, бачив багато. Наш талісман. Після Перемоги він поїде до когось додому. Буде насолоджуватися мирним життям зі своїм бойовим побратимом у якомусь місті чи селі України», – резюмував молодий командир.