Назарій Подольчак: «Працюємо для того, щоб за сприятливіших умов сертифікувати наш Fablab»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Назарій Подольчак

На початок цього року було заплановане міжнародне сертифікування лабораторії для стартаперів Fablab при Tech StartUp School Львівської політехніки. Про те, яка ситуація з розвитком цього напряму, пояснив директор Назарій Подольчак:

― Початком міжнародної лабораторії для стартаперів Fablab була Tech LabInno ― технологічна лабораторія інновацій. Її ідея полягає в тому, щоб робити швидке прототипування для тих, хто має цікаві стартапи. Замовники мали би оплачувати лише затрати на матеріали, а всю технічну роботу виконуватиме наша Fablab.

На жаль, пандемія, яка триває вже понад рік, змусила нас дещо відтермінувати сертифікування, оскільки для того, щоб його отримати, команда наших представників, які би розвивали і корували ці напрями, повинна пройти шестимісячне стажування у закордонних Fablab. Зараз це неможливо зробити, тож змушені чекати сприятливіших умов.

Окрім цього, процес сертифікації досить дороговартісний. Ми подавали декілька грантів, та, на жаль, поки не маємо підтримки.

Варто наголосити, що отримання міжнародного сертифікату відкриває доступ до всіх розробок, які є в будь-яких Fablab усього світу. Тож ми продовжуємо роботу над цим питанням.

А за цей час нарощуємо власну ресурсну базу ― невдовзі матимемо більше лабораторій. Зокрема в музеї науки, який починаємо реалізовувати, буде простір для робототехніки та для мейкерів. Також розвиваємо і розширюємо навички та компетенції тих, хто працює в Tech LabInno.