Навчання у США та стажування в Італії: шлях до саморозвитку й нових можливостей студентки ІТРЕ

Артем Журавльов, Центр комунікацій Львівської політехніки
Єлизавета Ричаловська

Єлизавета Ричаловська — студентка 4-го курсу спеціальності «біомедична інженерія (інтернет речей)». Її навчання пов’язане з електронікою та програмуванням, і саме ці знання дали їй змогу брати участь у престижних міжнародних програмах обміну та стажування. Єлизавета розповіла про свій досвід навчання у США, стажування в Італії й дала корисні поради для інших студентів.

Академічна спеціалізація та навчання в університеті

Єлизавета зазначає, що біомедична інженерія в університеті представлена двома напрямами:

— Одна спеціалізація на хімічному факультеті існує з минулого року, а моя спеціальність пов’язана більше з електронікою, програмуванням і зовсім трохи з хімією.

Дівчина навчається в ІТРЕ й активно розвиває свої професійні навички.

Програма обміну в США

Єлизавета взяла участь у програмі Global Ugrad, яку фінансує посольство США в Україні. Ця програма дає студентам можливість навчатися в американських університетах. Щоб взяти участь, потрібно відповідати кільком критеріям.

— Основні критерії відбору — мати статус студента денної форми навчання, бути 18+ і мати досвід лідерства й волонтерства, — пояснює Єлизавета.

Важливо зазначити, що програма самостійно обирає університети для студентів на основі їхньої спеціальності та рівня англійської мови. Єлизавета навчалася в Університеті Вісконсін О-Клер.

— Це був колосальний поштовх у плані саморозвитку, дуже багатогранний досвід, — каже вона.

Навчання охоплювало складні інженерні дисципліни, як-от «Клінічні проблеми в біомедичній інженерії» та «Фізика медичної інтроскопії», а також курси з аналізу даних та американської політики.

— Моя англійська стала значно кращою, і я більше не відчуваю жодного бар’єра в спілкуванні з native speakers, — додає студентка.

Також Єлизавета зазначила, що найбільшим здобутком для неї стали міжкультурні зв’язки:

— Найбільшим своїм здобутком я вважаю те, що тепер я справді маю друзів по всьому світу.

Стажування в Італії

Після завершення програми обміну в США Єлизавета вирушила на стажування до Італії через Центр міжнародної освіти Львівської політехніки. Вона стала першою студенткою, яка скористалася можливістю стажування в компанії UmbraGroup, що спеціалізується на аерокосмічних технологіях.

Єлизавета працювала інтерном у відділі Stress design engineering, де допомагала впроваджувати нове програмне забезпечення, що базується на штучному інтелекті.

— Моє завдання полягало в тому, що я допомагала імплементувати в роботу відділу новий софт, який базувався на штучному інтелекті. Спочатку ми працювали з моделлю актуатора, але пізніше вирішили перевірити якість софту на простих моделях, які я створювала самостійно, — розповідає дівчина.

Це стажування стало для неї важливим досвідом:

— Це мій перший досвід роботи саме в інженерній сфері, тим паче в аерокосмічній. Дуже цікаво було працювати в такій великій компанії — близько 70 000 співробітників!

Порівняння досвіду в США та Італії

За словами Єлизавети, досвід роботи в США та Італії в чомусь можна порівняти, адже обидва передбачали взаємодію з іноземними колегами. Проте, як зауважила дівчина, італійський досвід був значно простіший у тому плані, що кількість обов’язків менша.

Вплив на майбутнє

Єлизавета вважає, що участь у міжнародних програмах вплинула на її подальші плани:

— Цей досвід подарував мені впевненість у собі та своїх силах. Тому плани стали сміливішими.

Також вона відзначила важливість нових знайомств і контактів у різних сферах, розповівши, що у Global Ugrad є ціла спільнота випускників, і вони досить активно комунікують одне з одним.

Щодо майбутнього студентка висловилася так:

— Я бачу себе і в Україні, і за кордоном. Дуже люблю подорожі, зміни, зустрічі з людьми з усіх можливих бекграундів, але у фіналі завжди хочу повертатися назад в Україну.

Поради для інших студентів

Єлизавета наголошує на важливості обізнаності й дій для тих, хто хоче брати участь у міжнародних програмах, але має певні страхи:

— Переважна більшість страхів виникає через недостатню обізнаність, і майже всі вони лікуються діями.

Вона радить звертатися до студентів, які вже мали такий досвід, а також до Центру міжнародної освіти.

— Ще я б порадила студентам, особливо молодших курсів, не гаяти часу. Більшість програм обміну потребують ретельної підготовки, тож що раніше ви почнете готуватися, то краще. Напевно, зараз в українських студентів є більше можливостей, ніж будь-коли, і я ще не бачила студента, який би жалкував про те, що наважився та поїхав, — каже дівчина.

Подальші плани

Після закінчення бакалаврату Єлизавета планує взяти кілька років перерви для роботи:

— Мені б хотілося взяти кілька років перерви, щоб попрацювати і спробувати себе в різних сферах.

Дівчина зазначає, що біомедична інженерія — досить широка сфера, тому щодо здобуття магістерського ступеня в цій галузі вона остаточно ще не вирішила. Проте не відкидає можливості повернення до Львівської політехніки, якщо це відповідатиме її планам.

Єлизавета Ричаловська Єлизавета Ричаловська Єлизавета Ричаловська Єлизавета Ричаловська Єлизавета Ричаловська Єлизавета Ричаловська з колегами Єлизавета Ричаловська Єлизавета Ричаловська Єлизавета Ричаловська