Навчання без кордонів: досвід Жанни-Марії Анур’євої у Литві та її участь в Erasmus Students Network

Артем Журавльов, Центр комунікацій Львівської політехніки
Жанна-Марія Анур’єва з колегами

Жанна-Марія Анур’єва, студентка 4-го курсу спеціальності «транспортні технології» Інституту механічної інженерії та транспорту, нещодавно повернулася з Литви, де навчалася за програмою обміну Erasmus. Вона також є однією із засновниць волонтерської секції Erasmus Students Network (ESN) у нашому університеті. Ми поспілкувалися з Жанною-Марією про її досвід навчання за кордоном, участь у волонтерському русі та дізналися поради для студентів, які планують пройти подібний шлях.

Навчання у Литві: вибір і перші враження

— Я обрала для навчання Литву, зокрема Каунаський технічний університет, тому що він посідає друге місце в загальному рейтингу найкращих литовських навчальних закладів та перше серед технічних. Це підтверджує високий рівень освіти та надає широкі можливості для розвитку, — пояснює Жанна-Марія свій вибір.

Програма, яку обрала дівчина, була англомовною, що дало змогу легко адаптуватися до навчального процесу, оскільки предмети відповідали тим, які вона вивчала у Львові. Це допомогло зберегти академічну послідовність і мінімізувати стрес від зміни навчальної системи.

Різниця в підходах до освіти

Литовська й українська системи освіти мають багато спільного, проте Жанна-Марія помітила кілька ключових відмінностей.

— У Литві студенти більше надають увагу самоосвіті, вивчаючи матеріал самостійно. Натомість в Україні викладачі активно працюють над тим, щоб донести знання до студентів, що мені дуже подобається. Щодо складання іспитів, то в Каунасі протягом семестру ми пишемо два тести: один у середині, а другий наприкінці. Так, на мою думку, зручніше, адже якщо не вдалося скласти тест із першого разу, це не є проблемою — можна перездати без негативного впливу на бали та рейтинг, — зауважує студентка.

Професійний розвиток і волонтерство в ESN

Жанна-Марія є однією з ініціаторок створення волонтерської секції Erasmus Student Network у Львівській політехніці. Разом зі своєю колегою Маргаритою Федорович, яка має досвід навчання за кордоном, вона ініціювала створення Buddy-осередку для іноземних студентів. Цей осередок був створений за підтримки Центру міжнародної освіти та згодом трансформувався в кандидатську секцію міжнародної студентської організації ESN.

— Ми створили цей осередок, щоб допомогти іноземним студентам легше адаптуватися до нового середовища та культури, а також забезпечити їм підтримку протягом усього періоду навчання в Україні, — пояснює Жанна-Марія.

Навесні 2024 року з ініціативи Центру міжнародної освіти, а також двох студенток — Жанни-Марії Анур’євої та Маргарити Федорович, була заснована кандидатська секція Erasmus Student Network, яка є частиною великої міжнародної організації, що діє у понад 40 країнах Європи. ESN допомагає студентам — учасникам програм міжнародного обміну, як-от Erasmus+, успішно інтегруватись у нове середовище, сприяє міжкультурному діалогу та надає молоді можливості для розвитку.

— Метою нашої кандидатської секції є створення умов для успішної адаптації іноземних студентів до життя в Україні, а також сприяння українським студентам, які планують навчання за кордоном, у підготовці до участі в міжнародних програмах, — розповідає дівчина.

Секція активно залучає волонтерів і постійно розширює свою діяльність. Однією з ключових цілей є підтримка культурного обміну між українськими й іноземними студентами. ESN організовує різноманітні заходи: кіновечори, спікінг-клаби, тематичні зустрічі та вечори настільних ігор. Ці події створюють можливості для розвитку творчої атмосфери та спілкування між студентами з різних країн.

Волонтерство як шлях до професійного успіху

Жанна-Марія вважає, що волонтерство є важливим кроком у професійному розвитку, оскільки воно дає змогу зустріти нових людей і дізнатися про цікаві професійні можливості.

— Я часто зустрічаю різних людей, яких у звичайному житті не зустрінеш. Ми обмінюємось інформацією та дізнаємося щось нове й цікаве. Наприклад, нещодавно я дізналася про стажування у міській раді Львова. Це дає можливість не лише розширити коло знайомств, а й набути цінного досвіду в професійній сфері, — ділиться Жанна-Марія і додає, що вона планує подати заявку на стажування, адже це чудова нагода розвинути свої навички.

Поради для студентів, які планують взяти участь у програмі Erasmus

Жанна-Марія радить студентам не боятися виходити за межі своєї зони комфорту та активно вивчати англійську мову, яка є ключем до успішної участі в міжнародних програмах.

— Важливо активно подорожувати та спілкуватися з іноземцями, не боятися помилок у висловленні своїх думок. Кожен досвід — це можливість вдосконалити свої навички та набути нових вражень, — наголошує дівчина.

Також Жанна-Марія підкреслює важливість підготовки до навчання за кордоном:

— Звісно, на першому місці варто ставити вивчення англійської мови, її сленгу та скорочень. Важливо бути готовим до комунікації через email, WhatsApp і Facebook. Корисно навчатися в групах з іноземцями та відвідувати заходи, організовані ESN. Не забувайте про відпочинок, але й не випускайте з уваги навчання. Використання бібліотек за кордоном є чудовою можливістю, де ви зможете знайти багатьох розумних і цікавих співрозмовників.

Підсумок

Досвід Жанни-Марії Анур’євої є яскравим прикладом того, як міжнародні обміни та волонтерська діяльність допомагають студентам не лише розширити академічні горизонти, а й здобути неоціненний життєвий і професійний досвід. Її участь у програмі Erasmus і заснування волонтерської секції ESN демонструють, як активність і відкритість до нового можуть відкрити безліч можливостей для розвитку та зростання.

Жанна-Марія Анур’єва з колегами Жанна-Марія Анур’єва з колегами Жанна-Марія Анур’єва з колегами Жанна-Марія Анур’єва з колегами Жанна-Марія Анур’єва з колегами Жанна-Марія Анур’єва з колегами