Навчально-оздоровчі табори Львівської політехніки у воєнних реаліях

Юлія Комарницька, студентка другого курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Навчально-оздоровчий табір «Політехнік-2»

За кілька тижнів закінчиться сесія і стане актуальним питання, як працюватимуть навчально-оздоровчі табори Львівської політехніки, а особливо в умовах воєнного часу. На цю тему нам вдалося поспілкуватися з головою Профкому студентів і аспірантів нашого університету Анастасією Вакарчук.

Що змінилося в роботі навчально-оздоровчих таборів після початку повномасштабного вторгнення?

― На базі в Коблевому («Політехнік-3»), очевидно, почали готуватися до наступу. Вся берегова лінія України вздовж Чорного моря замінована, тому й табір перейшов в оборонний режим. Деталей не знаю, але працівники, які там цілий рік підтримують життєздатність бази, зараз у безпеці, а який тепер функціонал табору – мені не відомо. Щодо бази у Славському («Політехнік-2»), то там організували центр для прийняття біженців, який функціонує й досі. Інші бази не приймали біженців, оскільки одна з них розташована у Волинській області («Політехнік-5»), де теж постійна небезпека нападу з боку Білорусі.

― Чи є можливим відновлення роботи таборів до кінця цього літа?

― Сподіваємося, що навчально-оздоровчий табір у Шацьку («Політехнік-5») працюватиме. Можливо, безпекове питання стане зрозумілішим наприкінці червня ― на початку липня (саме доти мають тривати «навчання» в Білорусі). Точно прийматиме відпочивальників навчально-оздоровчий табір у Зозулях («Політехнік-4»). На базі в Славському («Політехнік-2») відпочинку для студентів цьогоріч не планують.

― Як студенти можуть долучитися до допомоги? Чи потребують її табори взагалі?

― Політехніки брали участь у схожій роботі у Львові, в наших центрах для прийняття тимчасово переміщених осіб, тому до такої діяльності в таборах студентів не залучали. Та якщо буде потреба, то знайдемо спосіб, щоб їх заохотити.

Серед п’яти таборів, що належать Львівській політехніці, один розташований в Алушті (АР Крим), тож від 2014-го недоступний для студентів і працівників університету. Чи за час анексії Криму був якийсь зв’язок із цією базою або її моніторинг?

― У 2014-му році надійшли документи (не можу сказати, в якому форматі та статусі), що це більше не база Львівської політехніки. Як мені відомо, в нашому навчально-оздоровчому таборі окупанти влаштували собі військову базу. Там дуже зручне розташування, добра оглядовість узбережжя, тому не дивно, що вони цим скористалися. Скільки та якої роботи на нас там чекає, щоб відновити табір після деокупації Криму, не відомо. Та після перемоги це вже буде несуттєвим ― відновимо і відпочиватимемо там знову.

Навчально-оздоровчий табір Львівської політехніки Навчально-оздоровчий табір Львівської політехніки Навчально-оздоровчий табір Львівської політехніки Навчально-оздоровчий табір Львівської політехніки