Спільними зусиллями – до однієї мети: в ІНЕМ науковці Політехніки та вишів Дніпропетровщини обмінялися досвідом

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
на зустрічі молодих науковців

Дніпропетровщина та Львівщина відтепер стали ближчі. Минулого тижня впродовж чотирьох днів у Львівській політехніці тривала плідна робота з обміну досвідом та напрацювань для подальших спільних проектів між радами молодих учених Інституту економіки і менеджменту нашого університету (на чолі з доцентом кафедри менеджменту організацій Ігорем Кулиняком) і вишів Дніпропетровщини.

– Саме Рада молодих учених Дніпропетровської області була перша, з якою у 2012 році ми налагодили тісну співпрацю. Тепер дніпровчани – Марина Єлісєєва та Григорій Мозолевич (від ГО «Освітній центр «Відкрите знання» та ГО «Рада молодих вчених Дніпропетровської області») звернулися до нас, щоб спільно реалізувати проект – «Обмін досвідом у реалізації соціальних та наукових проектів між Дніпропетровщиною та Львівщиною», який отримав грантову підтримку в рамках Програми національних обмінів із залученням фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США). Головне завдання проекту – активізація співпраці щодо створення спільних міжрегіональних проектів для здобуття грантів в Україні та за кордоном. Таке співробітництво буде корисне і для нашого університету, і для вишів Дніпропетровщини, бо спільні проекти матимуть більше конкурентних переваг. Зараз уже запланували, що працюватимемо в напрямах розвитку міст, над інноваційними проектами та мультидисциплінарними дослідженнями, – проаналізував співорганізатор проекту – доцент кафедри обліку та аналізу, головний редактор науково-аналітичного журналу «Наша перспектива» Володимир Чубай (голова РМВ ІНЕМ у 2012 – 2016 рр.).

Під час зустрічі чимало уваги приділили й налагодженню співпраці з громадськими організаціями, які мають досвід у реалізації різноманітних наукових проектів. Дніпропетровські науковці уклали угоду про співпрацю з ГО «Агенція європейських інновацій», яка працює над різними проектами, зокрема над тими, котрі пов’язані з програмою ЄС із досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

На відкритті форуму директор ІНЕМ Львівської політехніки професор Олег Кузьмін наголосив на важливості залучення молоді до активної науково-соціальної діяльності та написання проектів. Бо саме молодь – це потужний арсенал, який сприятиме розвитку та процвітанню науково-освітнього осередку. Тому, на його переконання, необхідно об’єднувати молодь різних регіонів у команди зі створення спільних проектів, що забезпечить високу ефективність та розширить можливості для молодих учених.

Сприятиме роботі над проектами і науково-аналітичний журнал «Наша перспектива», який спрямовано на активізацію співпраці вчених усієї України та підприємств у науковій сфері. Зокрема його інтернет-платформа «Наукова перспектива» дає змогу підприємствам подавати запити щодо потрібних їм наукових досліджень та розробок, а науковцям різних вишів і наукових установ формувати творчі групи для спільного подання заявок для здобуття зарубіжних грантів тощо.

У ході зустрічі учасники мали змогу покращити вміння зі створення ефективних проектних команд та написання грантових заявок на отримання фінансування своїх ідей. І внаслідок роботи семінарів-тренінгів три сформовані групи активних молодих науковців почали писати проекти на участь у конкурсі мікрогрантів у рамках Програми національних обмінів.

на зустрічі молодих науковців на зустрічі молодих науковців