Екологічне переродження Політехніки: науковці хочуть перетворити Університет на екологічний осередок

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
сміттєвий бак

Перетворити Львівську політехніку на справжній екологічний осередок – таку ідею ініціюють заступник декана повної освіти ІКНІ Олена Вовк і фахівець зв’язків із громадськістю відділу маркетингу та інноватики науково-дослідної частини Львівської політехніки Орися Хом’як.

Цю ідею співініціатор проекту Олена Вовк виношує вже кілька років. Прогресивне ставлення європейців до своїх міст, поводження зі сміттям наштовхнуло на думку, що ми також спроможні в нашій країні загалом та на Львівщині зокрема змінити плачевну ситуацію на краще.

Вона переконана, що саме наш університет – один із найбільших в Україні – має всі необхідні ресурси для запровадження абсолютно новаторського підходу до збереження довкілля. Студентська молодь за час навчання на такому прикладі сформувала б абсолютно іншу поведінку поводження зі сміттям, ставлення до природи і перенесла б цей досвід у доросле життя.

– Екологічний осередок у Львівській політехніці міг би стати дуже цікавим і перспективним напрямом розвитку нашого університету. По суті, кожен інститут, кожна кафедра можуть бути причетні до створення цікавих екологічних проектів на практичному та науковому рівнях і до впровадження їх не лише в межах університету, міста, а й країни. Почавши з елементарного – сортування сміття – можна робити цікаві проекти та винаходи щодо його ефективної переробки, – наголосила Олена Вовк. – Зараз проект створення екологічного осередку лише на етапі напрацювань, обговорень, консультацій. Та перший крок уже зроблено: на території нашого академмістечка встановили два величезні контейнери для збору пластикових і, що не менш важливо, паперових відходів. Та це лише перший етап у втіленні великої ідеї – переробки цього паперу. Ми сподіваємося, що Видавництво нашого університету невдовзі зможе закупити спеціальне обладнання для цього. А вже із вторинної сировини виготовлятиме книги, екологічні сувеніри, пакети та багато цікавого і корисного, зазначаючи, що це все виготовлено задля збереження довкілля.

Одним із найскладніших завдань, на думку ініціаторів проекту, стане виховання культури поведінки курців, зокрема, змусить викорінити звичку кидати недопалки під ноги. Тому виникла ідея розробити спеціальні смітнички різних форм, щоб привернути увагу курців та «прикрасити» їх антирекламою куріння та пропагандою здорового способу життя. А в співпраці з Інститутом екології та туризму Олена Вовк хотіла б підготувати корисну інформаційну добірку про те, наскільки шкідливе куріння, скільки токсичних викидів і яких саме «виробляє» один курець, яку шкоду приносить викинутий недопалок тощо.

Не оминули ідеєю і студентське харчування. Передовсім пропонують молоді використовувати індивідуальний багаторазовий посуд. Цікавим є задум – наливати придбані напої у власні термогорнята. Крім цього, перейти на продаж продуктів в екологічній, а не пластиковій тарі.

– Ще один напрям, який, думаємо, був би і цікавий, і корисний – «Студенти – планеті», в рамках якого молодь займалася б проектуванням та побудовою різноманітних корисних засобів, як, наприклад, невеликих вітряків чи сонячних батарей на дахах навчальних корпусів для живлення, наприклад, кавових автоматів, – додала моя співрозмовниця. – Не менш корисним було б створення «Зеленої бібліотеки» – цифрового аналогу звичайної бібліотеки з можливістю доступу до аналогічних бібліотек у всьому світі, яка б діяла на базі нашої студентської книгозбірні.

Стимулом для зацікавлення студентів екологічною тематикою, на думку ініціаторів проекту, могли б стати конкурси в Студмістечку на найекологічніший гуртожиток (результативне використання контейнерів для сортування, відповідальне ставлення до речей, розуміння ідеї сортування відходів, власні інновації). А кращому осмисленню важливості еконапряму сприяв би конкурс матеріалів в «Аудиторії» на екотематику.

– Залучити більшу кількість політехніків до діяльності екологічного осередку можна було б за допомогою ековікендів – «Чисто. Зелено. Життя.» Цього дня всі охочі мали б долучатися до прибирання сміття на прилеглих до університету територіях, парках, висаджування дерев чи квітів, а також необхідно проводити акцію відмови від використання пластикових чи поліетиленових пакетів, пляшок тощо. Своєрідним мотиватором могла б стати виставка різних виробів із відходів – «Друге життя для сміття». Тобто ідей – безліч і в Політехніці є необхідні фахівці для налагодження такої діяльності. Потрібно лише бажання працювати, – додала наостанок Олена Вовк.