За галуззю вбудованих систем – майбутнє: науковці кафедри ПЗ успішно співпрацюють з італійською компанією

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

Науковці кафедри програмного забезпечення ІКНІ співпрацюють з відомими вітчизняними та іноземними підприємствами ІТ-галузі, досліджують і розробляють складне програмне забезпечення за різними угодами і грантами.

Вийшли на міжнародний рівень

Свого часу ми писали про те, що кафедра програмного забезпечення підписала угоду про співпрацю з італійською компанією Dinamica Generale. Минуло більше року, тож ми поцікавилися у професора Дмитра Федасюка, який здійснює наукове керівництво цим проектом, що вдалося зробити за цей час.

– Приємно, коли через сайт світ довідується про наші розробки, як це сталося з італійською компанією, – говорить проректор з науково-педагогічної роботи професор Дмитро Федасюк. – А оскільки у її керівництва є серйозні наміри стосовно тривалої співпраці з нами (єдиними в Україні), то це додає нам певної ваги і відповідальності. Після підписання угоди (вона була підписана тоді, коли Дмитро Васильович ще очолював кафедру. – К. Г.), до нас приїхали їхні представники, ми разом розробили наукову і фінансову частини угоди конкретної розробки програмного забезпечення для агросфери – системи, яка за допомогою комп’ютера автоматизовано керує процесом годівлі молочної худоби. Їхні працівники допомагали нам налаштувати процес програмного забезпечення, дали конкретне завдання, яке виконуємо разом з ними в онлайні. Нині компанія готова продовжити співпрацю з нами, має для нас багато інших завдань. Тож успіхи команди програмістів, якою керує лідер, асистент кафедри Тетяна Марусенкова, дуже тішать і вселяє надію на тіснішу міжнародну співпрацю, якої нам нині так бракує.

І знання, і практичні навички

Тетяна Марусенкова вже двічі з колегою побувала на стажуванні в компанії, набула певних знань і вмінь, які передає своїм молодшим вихованцям, що входять у студентський гурток з програмування вбудованих систем. Звичайно, йдуть туди лише ті, хто справді хоче поглибити і розширити свої знання з програмування контролерів, прагне перевірити свої можливості і бажання займатися саме цим напрямом досліджень і майбутньої роботи. Свою роботу керівник гуртка будує так, щоб бакалаври поза навчальною програмою здобували практичні знання і навички, якими зможуть скористатися при побудові будь-якої вбудованої системи. Ці системи дуже складні, тож студенти вчаться писати код із застосуванням операційної системи реального часу, враховуючи обмеженість її ресурсів. А програму вивчають завдяки гранту італійської компанії Dinamica Generale. Крім цього, на замовлення компанії, яка працює над створенням «розумної ферми», студенти спільно зі своїм керівником розробляють вбудовані системи для поліпшення годування тварин. Оскільки перша розробка початку 2000-х років була доволі громіздка, то керівництво вирішило перенести свою інноватику у більш легкий, ергономічний прилад – X-NIR, який має вигляд пістолета. Аналіз спектру роблять італійці, а над інтерфейсом працюють студенти кафедри. Серед них – другокурсник Святослав Пелешко та четвертокурсники Богдан Книш, Мар’ян Федів, Микола Василенко, Олександр Грик.

– Компанія спонсорувала нам оснащення для лабораторії: 15 ноутбуків, цифровий осцилограф, вимірювальне обладнання, спеціалізовані плати, агри для програмування і створення навчальних лабораторій, вимірювальну і паяльну апаратуру, словом усе потрібне нам програмне забезпечення для розробки програм для вбудованих систем, – розповідає Тетяна Марусенкова. – Богдан працює над універсальною програмою, яка зай- мала б якнайменше місця, аби не засмічувати пам’ять. Готуємо до друку статтю про цю розробку. Мар’ян написав цікаве програмне забезпечення, щоб перекладати код графічних елементів з однієї мови на іншу, про що вже була публікація. Микола і Олександр ще в пошуках, бо долучилися до проекту лише два місяці тому.

Кожен із цих студентів планує здобути добру практику командної роботи у міжнародному проекті, стати добрим програмістом, «асом» у розробці вбудованих систем. Богдан працює в лабораторії практично щодня. Він має трохи більше вільного часу, бо пише курсовий проект, тож знаходить «шпаринки» для роботи в лабораторії. Хлопець вважає, що цей міжнародний проект дає йому «дуже цікавий і цінний досвід, а постійне спілкування з італійцями допомагає підвищувати рівень англійської мови». На думку Олександра, «ця робота дозволяє працювати із залізом на низькому рівні. Раніше не міг збагнути, як ця програма працює, а зараз мені це досить цікаво». Микола прийшов на проект, щоб навчитися використовувати сучасні програмні засоби, хоче відкривати і розробляти щось нове і корисне для суспільства. Тут набуває безцінний досвід роботи в команді, бо «створюємо достатньо великі системи, що одному програмістові не під силу». Мар’ян працює над розробкою графічного інтерфейсу для користувача. Працював з графічною бібліотекою emWin, має спільні публікації на цю тему. Студенти задоволені, що їхню спільну з італійцями розробку було виставлено на Міжнародній виставці в Ганновері, а, на думку Тетяни Марусенкової, така практична робота дозволяє молоді випробувати себе в галузі, за якою – наше майбутнє, бо бути програмістом вбудованих систем може далеко не кожен.