Науковці кафедри органічної хімії презентували свої роботи на всеукраїнській конференції з високомолекулярних сполук

Кафедра органічної хімії Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-конференції

Науково-педагогічні працівники та аспіранти кафедри органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки взяли активну участь у ХV Всеукраїнській конференції з високомолекулярних сполук – «ВМС-2022», організованій Інститутом хімії високомолекулярних сполук НАН України. Цього року захід було присвячено 95-річчю від дня народження академіка НАН України Юрія Ліпатова.

Робота конференції відбувалася в онлайн-режимі на платформі Zoom 25–27 жовтня 2022 року. Свої роботи презентували завідувач кафедри органічної хімії професор Володимир Дончак, професорка Ольга Будішевська, завідувач лабораторії Максим Чобіт, аспірантка Яна Шимборська.

Особливо слід відзначити роботу аспіранта кафедри органічної хімії Остапа Ліщинського, який виступив з усною доповіддю англійською мовою на тему Grafted polymer brushes (protein orientation and embedded nanoparticles) for biomedical application. Наукова робота здійснюється під керівництвом д.х.н., професора Юрія Стецишина. У своїй презентації аспірант зосередив увагу на об’єктах, які він досліджує у дисертаційній роботі – прищеплених полімерних щітках, які чутливі до дії зовнішніх чинників. Такі матеріали здатні змінювати свої властивості при відносно невеликих змінах температури чи рН. Це відкриває нові можливості для створення матеріалів для розвитку клітинної інженерії, біотехнології, наномедицини як засобів доставки лікарських засобів, діагностики захворювань тощо.

За час навчання в аспірантурі Остап спільно з колегами опублікував низку праць у наукових журналах, включених у наукометричні бази даних. Його остання наукова стаття Passive antifouling and active self-disinfecting antiviral surfaces, присвячена створенню антивірусних поверхонь  була опублікована в журналі Chemical Engineering Journal з імпакт-фактором 16,744.

Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції