Розробки машинобудівників працюють на виробництві: науковці ІІМТ виготовляють ефективні технологічні машини

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
прилад

Технологічні машини, які виготовляє група науковців та робітників під керівництвом доцента Володимира Боровця в НДЛ-40 (кафедра механіки та автоматизації машинобудування Інституту інженерної механіки та транспорту), ефективно працюють не лише на українських, а й на закордонних підприємствах.

Потужна лабораторія

У цій лабораторії, відомій як НДЛ-40, виготовляють технологічні машини, починаючи від ідеї і завершуючи втіленням, тобто виготовленням та впровадженням устаткування, яке згодом працює на виробництві.

– Ми, науковці, розробляємо, моделюємо, проектуємо, а група майстрів виготовляє обладнання, – розповідає доцент кафедри МАМ Володимир Боровець. – До цього залучаємо студентів. Для них це часто стає темою бакалаврської чи магістерської кваліфікаційної роботи. Розробки, які здійснюють у цій лабораторії, часто виставляють для показу на міжнародних та всеукраїнських наукових виставках і фестивалях. НДЛ-40 активно співпрацює з іноземними партнерами та виготовляє на їхнє замовлення різноманітне устаткування. Серед замовників лабораторії – польські та молдовські виробники, а свого часу були ще й російські.

…До 90-х років лабораторія здебільшого спеціалізувалася у напрямі «автоматизація виробництв засобами вібраційної техніки» – тут виготовляли різноманітні транспортні системи вібраційного типу, вібраційні живильники, складальні автомати на основі вібраційних машин. У доробку науковців – низка пакувального обладнання, а також машин для об’єднаної обробки деталей вібраційними засобами.

Тепер науковці і майстри виконують госпдоговірну та держбюджетну тематику. Позаяк важке машинобудування в Україні фактично занепало, то НДЛ-40 переорієнтувалася на малий бізнес. Отож, сьогодні актуальні машини для пакування продукції, а також обладнання для будівельної промисловості, а саме – ущільнювальні машини для бетоносуміші та змішування, транспортування і дозування сипких продуктів.

Драже, родзинки й арахіс у шоколаді

Останнім часом у лабораторії виконали кілька робіт на замовлення підприємств харчової промисловості. Насамперед ідеться про розпилювач шоколаду для фірми «Світоч» – пристрій для розпилювання рідкого шоколаду, який Володимир Боровець виготовляв спільно зі своїм колегою Ігорем Мельничуком та групою майстрів.

– П’ять років тому до нас звернулися представники «Світоча» з проханням виготовити на їхнє замовлення розпилювач шоколадних мас, оскільки тоді на підприємстві модернізовували дільницю дражування. Досі вони дражували свої вироби лише цукровими масами, а щоб дражувати шоколадом, потрібні спеціальні машини, які на той час були лише на закордонних підприємствах.

– Яку функцію виконує цей розпилювач?

– Принцип його роботи полягає в тому, що на кондитерські вироби, які засипають у дражувальний барабан, необхідно нанести шоколадну глазур. За технологією нанесення, визначена доза розплавленої маси повинна вприскуватися з певною періодичністю.

– Як працює устаткування?

– Суть його роботи полягає у тому, що є розпилювальна головка, яка має тепловий кожух, що підтримує певну температуру розплавленого шоколаду. Отож, гарячий шоколад за допомогою нагрітого повітря переноситься у дражувальний барабан, де вже закладені продукти для обприскування – драже, родзинки, арахіс… Отож, за рахунок обкочування на продукті утворюється шоколадна скоринка.

На виготовлення розпилювача науковці і майстри затратили півроку. Вони виготовили шість таких пристроїв, які тепер ефективно працюють на підприємстві. За словами Володимира Боровця, цей розпилювач можна використовувати не лише у кондитерській, а й у фармацевтичній промисловості.

Пакувальні машини

Пан Боровець показує мені пакувальні машини, які наукова група виготовила на замовлення українських та закордонних виробників – для фасування сільськогосподарських культур, кави, пастоподібних і рідких продуктів, косметичних виробів. У їхньому доробку – обладнання для змішування харчових продуктів і дражування посипки на кондитерські вироби, сепаратори для різної продукції, машини для віброущільнення бетонної суміші, для переробки пластмас тощо.

Звісно, самих розробок, які виготовляли на замовлення, у лабораторії немає, оскільки їх передали на виробництво. Однак є багато інших цікавих пристроїв, виготовлених у лабораторії, на яких студентам проводять практичні заняття. До прикладу, дозатори, на яких вивчають технологічні процеси дозування і пакування різноманітної продукції. Це устаткування – результат спільної праці науковців і студентів. Також у лабораторії є обладнання для вібраційного транспортування виробів, кілька машин для пакування сільгосппродукції та сипких продуктів індивідуальними порціями, зокрема ваніліну.

прилад прилад