Наука у воєнний час: представник Університету виступив на всеукраїнському онлайн-заході до Дня науки

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Фото із заходу

20 травня 2022 року за участю Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета відбувся онлайн-захід, присвячений Дню науки. На зустрічі обговорили міжнародну підтримку українських вчених, а також проблеми сучасної науки в період воєнного стану.

«Двадцять п’ять років поспіль Україна відзначає День науки у третю суботу травня. Наперекір новим викликам часу – спершу пандемії коронавірусу, потім жорстокого вторгнення російської федерації на територію України, наука залишається рушійною силою прогресу людства. Адже результати новітніх досліджень учених ще раз підтвердили кардинальний вплив на розвиток економіки, медицини, екології, освіти, соціальної сфери та сільського господарства і, особливо важливо для України, – безпеки держави», – зазначив Сергій Шкарлет.

З вітальним словом до учасників заходу також звернувся Анатолій Загородній, Президент Національної академії наук України, який зазначив, що сьогодні науковці Академії зосередженні на дослідженнях і розробках, які пов’язані з обороноздатністю та безпекою держави, а також розвінчуванні пропаганди російської федерації, волонтерстві тощо.

Заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов повідомив про сучасний стан та виклики у сфері науково-технічної та інноваційної діяльності. Ольга Полоцька, виконавча директорка Національного фонду досліджень України, розповіла про виклики і здобутки під час війни, а також про перспективи здійснення досліджень, що фінансуються коштом Фонду.

Оксана Крукевич, в.о. керівника експертної групи з питань розвитку інновацій Міністерства освіти і науки України, проінформувала про роботу платформи «Наука та бізнес». Це онлайн-майданчик для комунікації та ефективної взаємодії представників бізнесу та наукової спільноти, що розпочав роботу 1 лютого 2022 року. За час роботи платформи до неї долучився 541 користувач, а також надійшло 20 пропозицій щодо впровадження наукових досліджень.

Про впровадження вектору інтеграції до Європейського дослідницького простору українських науковців розповів Григорій Мозолевич, керівник експертної групи з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору МОН.

Роман Небесний, начальник науково-дослідної частини Національного університету «Львівська політехніка», розповів про наукові розробки закладу у виступі на тему «Наукові розробки Львівської політехніки: створення національного виробника гідрогелевих лікувальних пов’язок». Доповідач окреслив перспективні розробки політехніків у 2022 році, серед яких: гідрогелеві пов’язки Aquior для лікування поранень та опіків, роботизовані комплекси для виконання наземних задач як в будівлях, так і на відкритій місцевості, модульний ударно-розвідувальний безпілотний літальний апарат, універсальна мобільна роботизована транспортна платформа для перевезення боєприпасів та спорядження, засоби для швидкого загоєння ран і відновлення шкіри у польових умовах, спеціальні піротехнічні засоби сигнального та протипожежного призначення. Також Роман Небесний поділився з колегами досвідом створення й розвитку національного виробника гідрогелевих пов’язок Aquior для лікування поранень та опіків, про який вже знають не лише в Україні, а й за кордоном.

Про нові можливості для молодих вчених в умовах війни повідомила Олеся Ващук, голова Ради молодих учених при МОН.

Докладніше – на сайті Міністерства освіти і науки України.