Нацкомісія схвалила стандарт викладання співавторства наукової співробітниці Університету

Ігор Голод, Центр комунікацій Львівської політехніки
українська мова

Національна комісія зі стандартів державної мови схвалила текст Стандарту «Українська мова як іноземна. Рівні загального володіння А1-С2». Про це повідомили на сайті комісії.

Автори стандарту — наукова співробітниця Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Галина Бойко, викладачка Львівського університету імені І. Франка Олександра Антонів і доцентка Українського католицького університету Олена Синчак.

Нацкомісія запевнила, що створення стандарту було ґрунтовним, копітким, ретельним і досить тривалим процесом, який тепер вийшов на завершальну стадію. Попереду — процедура погодження і державної реєстрації стандарту як нормативного документа, що також стане для Міністерства юстиції України першим досвідом такої роботи, адже мовних стандартів органи влади в Україні ще не реєстрували.

Як повідомляв Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки, 21 лютого МІОК презентував новий посібник-абетку з української мови як іноземної «Мої друзі» для дітей 4–6 років авторства Галини Бойко. Його створено на запит педагогів українських освітніх закладів із багатьох країн світу.

Освітяни, які взяли участь у Міжнародних форумах українознавчих суботніх і недільних шкіл (2018, 2022), констатували гостру нестачу дидактичних матеріалів для дошкільних закладів і початкової школи. Комплекс «Мої друзі» покликаний задовольнити потребу педагогів у сучасних навчальних матеріалах і стати важливим компонентом патріотичного виховання українських дітей за кордоном.

Проєкт реалізовано відповідно до розпорядження начальника обласної військової адміністрації від 22 лютого 2023 року 78/0/5-23ВА «Про затвердження Комплексної програми посилення державотворчої й консолідаційної ролі української мови у Львівській області на 2023–2026 роки».

За матеріалами сайту Національної комісії зі стандартів державної мови