Національна академія наук України заснувала Премію НАН України «За популяризацію науки»

Національна академія наук України
Заставка до матеріалу

26 січня 2022 року Президія Національної академії наук України прийняла рішення про заснування Премії НАН України «За популяризацію науки».

Премію буде присуджуватимуть щороку засобам масової інформації та їхнім окремим представникам, науковцям та організаторам самостійних проєктів за найкращий матеріал про здобутки вчених, діяльність наукових установ та НАН України загалом, а також за сприяння популяризації науки і піднесення престижу професії науковця в Україні.

Премію вручатимуть за однією з таких номінацій.

  1. Найкраща науково-популярна публікація (серія публікацій) про наукові розробки та досягнення, проблеми розвитку науки та (або) публікація періодичного друкованого/електронного ЗМІ про науку (журнали, газети, інтернет-сайти, зареєстровані як ЗМІ, наукові рубрики ЗМІ).
  2. Найкраща програма про науку (радіо- та (або) телевізійні проєкти, які виходили на радіо-, телеканалах та (або) інтернет-мовленні), науково-популярний фільм.
  3. Найкращий науково-просвітницький проєкт року (музейні, виставкові, фестивальні проєкти, лекторії, наукові кафе, спеціальні (тематичні) онлайн-проєкти, проєкти в соціальних мережах, подкасти, проєкти блогерів, проєкти інших форматів, що залучають широку громадськість (дорослих, дітей і школярів, студентів) до досягнень науки через публічні заходи).

Лауреатам Премії вручатимуть Диплом та грошову винагороду на щорічній сесії Загальних зборів Національної академії наук України.