Андрій Андрухів: «Наша концепція ― від спадщини минулого до інновацій майбутнього»

Ольга Мацьків, Центр комунікацій Львівської політехніки
фотографія фасаду будівлі Науково-технічної бібліотеки

Реновація Науково-технічної бібліотеки (корпус № 27) давно на часі. Зараз там уже зроблена частина необхідної роботи. Проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації Павло Жежнич та директор Науково-технічної бібліотеки Андрій Андрухів пояснили, що входить до проєкту реновації та які зміни вже вдалося впровадити.

― Яким є план реновації?

А.А. Наша концепція ― від спадщини минулого до інновацій майбутнього. Завдяки поєднанню проєктів реновації простору двох корпусів бібліотеки: №27 (вул. Професорська, 1) та №28 (вул. Митрополита Андрея, 3), ми отримуємо синергізм розвитку університету. Проєкт реновації корпусу №27 орієнтований не на створення нового, а на реконструкцію минулого, відновлення та збереження традицій Львівської політехніки. Але ми й повинні рухатись вперед. Це загальна концепція тих реновацій, які ми плануємо. Ми почали зміни з підвалу корпусу. Там облаштовуємо зону для зберігання літератури.

― Що передбачає процес реновації Науково-технічної бібліотеки, зокрема книгосховища?

П.Ж. Є певні вимоги до книгосховища, оскільки книги можуть зберігатися у спеціальних умовах ― бібліотека ж виконує і функцію архіву. Для забезпечення необхідних умов потрібно було оновити книгосховище. Це не лише ремонт приміщення, а й забезпечення клімат-контролю.

― Які фонди мають зберігатися у цьому приміщенні?

П.Ж. Це фонди, які мають велику цінність і потребують відповідних умов зберігання. Запуск нового місця для розміщення книг дозволяє звільнити наявні приміщення для майбутньої модернізації. Поступово усе книгосховище оновлюватиметься.

― На якому етапі зараз робота?

А.А. У майбутньому книгосховищі ми вже зробили ремонт, встановили систему газового пожежогасіння, зробили гідроізоляцію. Залишилося поставити нові стелажі, замінити декілька вікон, але цю справу трохи призупинив карантин. Це лише одна частина роботи. А загалом ми рухаємося за концепцією повної реновації корпусу. Минулоріч, наприклад, встановили додаткові радіатори у читальній залі та проблему з низькою температурою взимку ми розв’язали. Головне ―почати.

― Чи є плани щодо завершення реновації?

П.Ж. Це дуже залежить від коштів, та й процес оновлення не є короткотривалим. На початку року плани ми розробили, але пандемія коронавірусу внесла свої корективи. Зараз змінилися потреби й бачення того, куди першочергово варто вкладати кошти. Тому наразі точних прогнозів не робимо.

Андрій Андрухів Павло Жежнич