10 років з музикою, і надалі – з нею: народний камерний оркестр «Поліфонія» відзначив круглу дату

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
камерний оркестр «Поліфонія»

Народний камерний оркестр «Поліфонія» круглу дату своєї творчої діяльності відзначив 28 жовтня у стінах Будинку органної та камерної музики. Його музикальну радість розділили з ним на одній сцені камерні оркестри – «Крещендо» (Харків) і Musica Juvenalis (Кошице, Словаччина).

Напередодні запрошені на концерт колективи мали сольні виступи в різних локаціях міста: харків’яни концертували у дзеркальній залі Палацу Потоцьких, а словаки – в Латинському кафедральному соборі. «Крещендо» – студентський камерний оркестр, який виконує дуже різну за стилістикою класичну музику, у Львові виступав не раз. А ось співпраця Musica Juvenalis, університетського кошицького оркестру, відбулася з політехніками вперше. Відразу до слова – наступного року наприкінці червня – на початку липня в Кошице проходитиме фестиваль «Шенгенський полуднік», у котрому візьме участь і «Поліфонія».

Концерт у Будинку органної та камерної музики складався з двох частин із перервою й зібрав багато публіки. У першій частині прозвучали барокові твори, як-ось композиції Георга Фрідріха Генделя й Антоніо Вівальді, у другій – класика й музика ХХ століття – Астора П’яццолли, Каміля Сен-Санса, Бен-джаміна Бріттена. Солісти – Марко Комонько (соліст міжнародного класу, скрипка), Ольга Верхоляк (скрипка), Орися Гуга (мецо-сопрано), Ізабелла Бранко (віолончель, Італія – Німеччина), Володимир Котляров (віолончель), Тарас Гамар (кларнет).

Святкування 10-річчя – перший крок «Поліфонії» до створення міжнародного фестивалю камерних оркестрів на базі Львівської політехніки. Для втілення задуму в реальність колектив потребує фінансової підтримки. Наразі ж найближчий виступ, що буде завершальним у серії святкувань десятиріччя «Поліфонії», – спільний концерт із дитячо-юнацьким камерним хором «Жайвір». Під час нього прозвучать обробки хітів українських і зарубіжних композиторів.