Напрацювання львівських політехніків відзначили на симпозіумі з питань кооперації між Норвегією та Україною

Роман Фещур, завідувач кафедри ТУ Львівської політехніки
Герб Львівської політехніки

Другий науково-практичний симпозіум «Кооперація між Норвегією та Україною: освіта, дослідження і бізнес», який відбувся у червні в Миколаєві, став знаковою подією у бізнесовому і науково-освітньому просторах України.

На інвестиційному форумі за участю голови Норвезько-Української торгової палати Амунда Миклебаста окреслили перспективні напрями міжнародної бізнесової співпраці між обома країнами, наголосили на готовності Королівства Норвегії підтримувати в Україні інноваційні проекти виробничого і аграрного спрямування. Особливої ваги набувають спільні науково-технічні дослідження університетів Норвегії та України в рамках міжнародних проектів і програм, а також промоція результатів досліджень у норвезькому бізнес-середовищі.

Професор Анатолій Бурмістров (Університет Норд, м. Будо) зупинився на актуальних проблемах і реальних можливостях норвезько-української співпраці в секторі публічного управління, натомість проектний менеджер Лана Берглунд на конкретних прикладах розкрила значення інновацій для творення майбутнього.

Підсумки виконання освітнього проекту «Україна – Норвегія» підвів президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов, який відзначив високу креативність розроблених учасниками проекту заходів, зокрема напрацювань Національного університету «Львівська політехніка». Йдеться про розроблення програм перепідготовки і соціальної адаптації військовослужбовців та членів їхніх сімей, а також розмаїття, практичну спрямованість і соціальну значущість програм.

Участь у роботі симпозіуму повноважних представників зацікавлених сторін – Посольства Норвегії, Торгової палати «Норвегія – Україна», Університету Норд, Міноборони України, Міністерства соціальної політики, Альянсу Університетів України, державних органів влади, бізнес-структур і громадських організацій – дала змогу всебічно окреслити стан і перспективи українсько-норвезької співпраці у сферах освіти, наукових досліджень та бізнесу й ухвалити відповідні рішення.