«На що вам вистачає стипендії?»: розповідають студенти Львівської політехніки

Анастасія Мигидюк, тижневик «Аудиторія»
студентські кошти

1400 грн – це багато чи мало? Що можна купити на цю суму? Це 93 хлібини, або 200 проїздів на маршрутці, або 47 горняток кави. Погодьтеся, звучить досить-таки непогано. Так усього багато можна собі дозволити! Але, насправді, зовсім ні. Бо вижити на такі кошти просто неможливо. Адже, окрім хліба, потрібно оплачувати гуртожиток, купувати квитки у транспорті, забезпечувати себе непродовольчими товарами та навчальними посібниками.

Сучасна молодь – амбіційна, прогресивна і впевнена в собі. Вона ловить можливості, які трапляються їй на шляху і намагається не проґавити свої шанси. Тому часто студенти відвідують різноманітні гуртки, тренінги, записуються на курси, вивчають мови і проходять стажування. Звісно, у Львові не важко знайти безкоштовні цікаві та корисні події, але, на жаль, більшість із них – за гроші, і коштують вони досить багато. Тоді стає зрозуміло, що стипендії точно не вистачить навіть на одні курси.

Чи вистачає стипендії сучасним студентам і на що вони її витрачають? Відповідь на це питання знайдете в опитуванні.

Водночас понад 50% студентів не отримують стипендій. Але, незважаючи на це, ми бачимо заповнені кав’ярні, клуби, кінотеатри та книгарні. Біля корпусів університету припарковані дорогі автомобілі, а в руках – коштовні смартфони. І попри те, що багато студентів часто скаржаться на малу стипендію, насправді не всі з них бідують. Де вони беруть гроші на «розкішне життя», з’ясують наші журналісти найближчим часом. Тому стежте за наступними номерами нашого тижневика!

Микола Мацях, студент четвертого курсу Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології:
«Кава, кіно і таксі»

Я мав стипендію тільки на початку навчання, двічі, отримував 1300 грн, і це дуже мало для життя. Якщо студент живе в гуртожитку, то 300 грн – заплатити за кімнату, близько 280 грн – на проїзд. Залишається трохи більше 700 грн, на які можна лишень запросити дівчину на каву, потім у кіно та заплатити їй за таксі.

Юлія Яремкович, студентка п’ятого курсу Інституту архітектури:
«Якийсь час можна не брати гроші у батьків»

Якщо гуртожиток коштує 520 грн, то як цих коштів може вистачити на місяць? Але іноді приємно, що у батьків можна деякий час не брати гроші. Кожен вирішує, на що витрачати стипендію: на каву, похід у кіно чи одяг. Я витрачаю на квитки до театрів чи на концерти. Стипендія має бути більша – так, як це є за кордоном, коли вона перекриває твоє навчання. Але ти не знатимеш, що таке бути студентом, якщо ніколи не економив. Одна з найголовніших порад – не витрачати всі гроші першого ж дня. Ще одна – ходити пішки, готувати самому і мати хороших сусідів, які завжди нагодують .

Каріна Сарибілял, студентка п’ятого курсу факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка:
«Без допомоги складно»

Жити на стипендію – нереально (я мала 1300 грн), бо прожитковий мінімум – 2000 грн +. Стипендія становить 50% від офіційного прожиткового мінімуму, але якщо ти не працюєш і батьки не допомагають, то це складно. Маю поради для студентів: їсти в їдальнях, ходити пішки і не купувати різний непотріб.

Роман Маслюк, студент другого курсу Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки:
«На 7–10 днів»

Моя стипендія – 1280 грн. На неї можна прожити 7–10 днів. Гроші зі стипендії можна відкладати або віддавати на доброчинність. Звичайно, стипендія має бути більша. Адже проживання в гуртожитку – це вже половина суми. А на 20 грн в день прожити неможливо.

Микола Мацях, студент четвертого курсу Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Юлія Яремкович, студентка п’ятого курсу Інституту архітектури Каріна Сарибілял Роман Маслюк, студент другого курсу Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки