З історії Львівської політехніки: на сайті обласного Державного архіву представлено цікаві документи

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

На сайті Державного архіву Львівської області (ДАЛО) представлено цікаві документи, виявлені під час підготовки до 200-річного ювілею одного з найбільших технічних вишів Східної Європи.

– Ці документи стосуються оголошення ректорату «Про умови прийому студентів на навчання у 1918/19 навчальному році у Вищій політехнічній школі», повідомлення ректорату Вищої політехнічної школи Міністерству віросповідання та освіти про утворення в освітньому закладі лісотехнічного факультету, звіт Ради механічного факультету Вищої політехнічної школи у Львові від 18 жовтня 1920 р., звіт Ради факультету будови машин Вищої політехнічної школи у Львові від 4 листопада 1920 року, проект Меморіалу у справі утворення державного інституту геодезії, статут товариства «Друзів молоді Львівської політехніки», статут дослідницької станції Львівської політехніки, регламент діяльності студентів політехніки, – розповідає науковий співробітник відділу використання інформації документів ДАЛО Олег Бондар, який і виявив ці знахідки.

Як запевняє науковець, під час дослідження відкрилися нові сторінки історії Львівської політехніки та професорсько-викладацького складу. Скажімо, дізнаємося, що 1918 року навчання в Політехнічній школі розпочали в листопаді, а кожен професор особисто визначав навчальний процес і термін навчання. Крім свідоцтва про закінчення гімназії, реальної або торгової школи, вступник подавав свідоцтво про моральність. Програму наук, рахунок досліджень та кількість вступних іспитів визначало Міністерство освіти і віросповідання. А 1919/1920 н. р. до Львівської політехніки приєднали Рільничу академію в Дублянах.

Також дізнаємося, що в той час при Львівській політехніці діяли наукові установи: астрономічна обсерваторія, дослідна механічна станція, музей геології, мінералогії, будови машин, рільничі заклади в Дублянах (фільварок, винокурня, хімічно-рільничий, механічно-рільничий, меліораційний, торфовий, годівлі, охорони рослин). Активну діяльність провадили молодіжні організації: Товариство братньої допомоги студентів Політехніки, Союз студентів вимірювальної інженерії і Союз студентів лісової інженерії, гуртки: архітекторів, механіків, авіаційний, гірничо-нафтовий, хіміків, товариство асистентів Львівської політехніки. Тоді ж виходив часопис «Життя технічне».

В обласному архіві ще не опублікованими залишаються історичні довідки про Вищу політехнічну школу у Львові 1881 та 1884 років, що характеризує школу як потужний осередок науки й освіти в Європі, генератор технічних ідей і винаходів.

– Людей, які цікавляться історією Львівської політехніки, не так багато. Але дослідники переважно спираються не на документи, а на публікації в засобах масової інформації, звіти, хроніки, видання попередніх дослідників. Ми ж закликаємо звертатися до джерельних матеріалів – документів, – підсумовує розмову Олег Бондар.