На Львівщині за участю політехніків триває реалізація проєкту з відстеження якості системи професійної і вищої освіти

За матеріалами сайту Львівської обласної державної адміністрації
зустріч із представниками робочої групи Проєкту регіонального розвитку «Моніторинг...»

Нещодавно відбулася зустріч із представниками робочої групи Проєкту регіонального розвитку «Моніторинг реалізації інтелектуального потенціалу випускників ЗВО і ПТНЗ прикордонного регіону: соціальне партнерство, державне і регіональне замовлення».

– Моніторинг кар’єри випускників є першим у Львівській області проєктом, який передбачає систематичне відстеження якості системи професійної і вищої освіти регіону на основі відгуків роботодавців і самих випускників, – зауважила відповідальний виконавець Проєкту, керівник Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Національного університету «Львівська політехніка» професор Уляна Садова.

Проєкт реалізують на Львівщині впродовж 2018–2020 років у рамках секторальної підтримки ЄС регіонального розвитку. Моніторинг передбачає опитування двох цільових аудиторій – випускників та роботодавців – і базується на двох великих обстеженнях.

Результати дослідження показують, що 77% випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти Львівщини після завершення навчання упродовж півроку успішно працевлаштовані, а серед головних причин незайнятості (15%) – продовження навчання.

81% зайнятих випускників працює за здобутою професією, більшість із них залишаються на ринку праці Львівщини. За даними моніторингу, за межами регіону (в інших областях і закордоном) працюють не більше 10% випускників, які здобули робітничу професію у 2018–2019 роках.

Одна з цілей розробки Сайту Моніторингу – популяризація робітничих професій. На сайті доступні статистичні дані й аналітика, а також можна порівняти різні робітничі професії за критеріями зайнятості і доходами випускників. Цей інструмент допоможе абітурієнту обрати заклад для навчання одразу за кількома критеріями, наприклад, географією і умовами навчання, перспективами працевлаштування.

Подальше проведення подібних досліджень та моніторингів сприятиме зменшенню диспропорції між попитом і пропозицією робочої сили завдяки якісній та доступній аналітиці про ринок праці та якість освіти Львівщини.