На кафедрі ТОП відбулась урочиста академія з нагоди 90-річчя від дня народження професора Євгена Мокрого

Кафедра технології органічних продуктів Львівської політехніки
Фото із заходу

26 вересня 2024 року на кафедрі технології органічних продуктів Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки відбулась урочиста академія з нагоди 90-річчя від дня народження професора Євгена Мокрого.

Євген Мокрий після закінчення хіміко-технологічного факультету Львівського політехнічного інституту за спеціальністю «Технологія бродильних виробництв» у 1957 році почав працювати асистентом кафедри бродильних виробництв. З 1958 р. – інженер-хімік НДЛ, з 1960 р. – асистент, а з 1962 р. – аспірант кафедри органічної хімії. З 1966 року Євген Мокрий працює асистентом, старшим викладачем, а потім доцентом створеної у Львівському політехнічному інституті кафедри технології основного органічного та нафтохімічного синтезу.

Впродовж 1977–1991 років Євген Мокрий був деканом факультету технології органічних речовин, а з 1983 до 2001 року – завідувачем кафедри технології основного органічного та нафтохімічного синтезу, яку після відновлення у Львівській політехніці за його ініціативи спеціальності «Технологія бродильних виробництв і виноробства» в 1996 р. перейменовано на кафедру технології органічних продуктів.

У 1988 році Євген Мокрий захистив докторську дисертацію, в цьому ж році йому присвоєно вчене звання професора, а у 1992 р. – звання заслуженого діяча науки і техніки України. Тематикою наукових досліджень професора Мокрого були процеси каталітичного окиснення органічних сполук з використанням акустичної кавітації. Під його керівництвом захищені 1 докторська та 24 кандидатських дисертацій. Євген Мокрий професійно займався важкою атлетикою, був членом збірної команди України, призером чемпіонатів України, почесним майстром спорту та суддею Всесоюзної категорії.

Із нагоди річниці від дня народження вдячні учні, колишні й теперішні працівники кафедри, члени родини вшанували пам’ять професора Євгена Мокрого покладанням квітів на його могилі на Личаківському цвинтарі та до меморіальної дошки у VIII навчальному корпусі.

Також у рамках урочистої академії вшановано пам’ять колишніх завідувачів кафедри професора Дмитра Толопка та академіка Романа Кучера, які поховані на Личаківському цвинтарі.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу