На кафедрі прикладної математики ІМФН відбувся захід «Майбутній політехнік»

Кафедра прикладної математики Львівської політехніки
Фото з профорієнтаційного заходу

28 і 29 березня 2024 року на кафедрі прикладної математики у рамках профорієнтаційної роботи Інституту прикладної математики та фундаментальних наук відбувся захід «Майбутній політехнік». Він був спрямований на підтримку абітурієнтів задля вибору майбутньої спеціалізації та особистого розвитку, а також допомоги їм у прийнятті рішень щодо майбутнього навчання у закладі вищої освіти.

Цей захід дав можливість учням середніх загальноосвітніх шкіл ознайомитись із системою навчання за їх участі на окремих лекціях для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Завдяки сприятливій атмосфері учасники отримали повну інформацію та відчули підтримку у прийнятті важливого рішення щодо майбутньої професії.

Учні відвідали заняття з таких навчальних дисциплін кафедри прикладної математики.

«Нейронні мережі» (викладач – доктор філософії Віталій Польовий), тема – «Рекурентні нейронні мережі: LSTM та GRU мережі», напрям підготовки – «Прикладна математика та інформатика»

Розглянуто просту реалізацію GRU (Gated Recurrent Unit – вентильні рекурентні вузли) мережі та показано її значно кращу ефективність для генерування текстових послідовностей англомовного та латиномовного текстів порівняно з «наївною» реалізацію рекурентної нейронної мережі. На прикладі функції втрат показано, що ефективність мережі може суттєво різнитися в разі її застосування до різних природних мов. Також, на прикладі LSTM (Long short-term memory – довга короткочасна пам’ять) мережі продемонстровано, як побудувати просту прогностичну модель на основі заданого часового ряду.

«Фінансова математика» (викладач – канд. екон. наук, доцент Олена Гайдучок), тема – «Фінансові накопичення», напрям підготовки – «Фінансовий інжиніринг»

Розглянуто майбутню вартість грошей за різними типами відсотків, як впливає інфляція на цей процес. Обчислено різні параметри для накопичення бажаної суми. Також розглянуто послідовності платежів та їх майбутні вартості. Слухачі та студенти закріпили отримані знання інтерактивною грою.

Докладнішу інформацію про напрями підготовки та специфіку навчання на кафедрі прикладної математики можна дізнатися під час Дня відкритих дверей вже 6 квітня з 12 години на платформі GoogleMeet (реєстрація).

Кафедра прикладної математики сподівається, що учні середніх загальноосвітніх шкіл приєднаються до нашої спільноти – дружної родини політехніків!