На кафедрі АТР відбувся захист магістерських робіт за напрямом «Реставрація творів мистецтва»

Кафедра архітектури та реставрації Львівської політехніки
Фото із захисту робіт

На кафедрі архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки відбулися захисти магістерських дипломних проєктів студентів-реставраторів. Було презентовано три роботи.

«Консервація та музеєфікація церковних керамічних долівкових плиток ХІІ століття з міста Буськ Львівської області» (студентка групи РММ-21 Олена Демус). У роботі вперше виконано аналіз та систематизацію полив’яних керамічних плиток церковної підлоги ХІІ століття з міста Буська. Визначено метричні характеристики, технологію виконання плитки та її поливи, технологію монтажу. Це може стати в нагоді під час реконструкції комплексів керамічних долівок подібних об’єктів.

«Реставрація білокам’яної скульптурної композиції «Два путті з вазоном» другої половини XVIII століття» (студент групи РММ-21 Захар Джала). Білокам’яна скульптурна композиція «Два путті з вазоном» другої половини XVIII століття є цінним взірцем рококової пластики садово-паркового мистецтва. Вона, ймовірно, створена Себастьяном Фесінґером. Щоправда, сьогодні неможливо документально це підтвердити. Під час реставрації скульптурної композиції було використано усталені реставраційні техніки та технології, які відтепер дають змогу здійснювати музейне експонування цього твору мистецтва. Рекомендовано зберігати скульптуру в приміщенні за відповідного температурного режиму та відносної вологості.

«Реставрація керамічного рельєфу «Свята родина» кінця XIX століття» (студентка групи РММ-21 Йоанна Адамська). Під час роботи було проведено комплексне наукове дослідження матеріалів попередньої реставрації – гіпсу, фарби, клею та самого матеріалу, з якого було змодельовано рельєф, визначено особливості матеріалів вжитих до першої реставрації, підібрано належні матеріали для реставрації методом проб, зміцнено матеріал кремнеорганічним препаратом для кераміки, а також проведено дії задля збереження від руйнації, проведено комплексну реставрацію за планом та доведено до належного «виставкового» стану.

Вітаємо студентів з успішним захистом та бажаємо професійних успіхів!

Фото із захисту робіт Фото із захисту робіт Фото із захисту робіт Фото із захисту робіт