На базі Національного фонду досліджень України буде створено Офіс програми «Горизонт Європа»

Національний фонд досліджень України
Заставка до матеріалу

2 лютого в Києві відбулося засідання Колегії Єврокомісії та Уряду України, яке було присвячене підтримці України в час війни, планам повоєнного відновлення та подальшого процесу євроінтеграції. Президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн, яка очолювала європейську делегацію, оголосила про рішення створити Офіс програми «Горизонт Європа» в Україні (Horizon Europe Office in Ukraine).

Мета – максимально використати можливості співпраці у сфері досліджень та інновацій, які надають членство України у програмі «Горизонт Європа» та конкретні заходи підтримки.

Ключові завдання

  1. Надавати підтримку Національним контактним пунктам по всій Україні.
  2. Сприяти створенню активної та ефективної мережі національних контактних пунктів, які надаватимуть професійні послуги українським дослідникам та інноваторам.
  3. Надавати політичні консультації з інтеграції України до Європейського дослідницького простору, зосереджуючись на окремих політичних пріоритетах.
  4. Здійснювати моніторинг реалізації проєктів співпраці, підвищувати обізнаність про історії успіху та попереджати про конкретні виклики.

Європейська Комісія впевнена, що створення Офісу стане каталізатором для посилення участі України у програмі «Горизонт Європа» й допоможе зберегти науковий та інноваційний потенціал України у складні для науки часи, створить сталі зв’язки між дослідницькими й інноваційними спільнотами України та ЄС, сприятиме інтеграції України до Європейського дослідницького простору.

Запуск Офісу заплановано на середину 2023 року.

Докладніше – на сайті Національного фонду досліджень України.