Старший викладач ІНЕМ Львівської політехніки Наталя Калиновська: мистецтво і сенс професійного життя

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Наталя Калиновська

Вже майже 25 років трудиться на кафедрі менеджменту і міжнародного підприємництва Інституту економіки і менеджменту старший викладач Наталя Калиновська, яка вміло поєднує у собі викладацьку й наукову роботу із поетичною творчістю.

– Вона легко «прижилася» в нашому колективі, її поважають колеги по роботі, люблять студенти, – говорить директор інституту ІНЕМ професор Олег Кузьмін. – Наталя стала добрим і кваліфікованим викладачем, дуже старанна. Вона веде кілька дисциплін непростих спеціальностей, пов’язаних з автомобілями й транспортними технологіями (практично в групі одні хлопці, з якими треба вміти працювати, підтримувати дисципліну), і добре дає собі раду. Крім цього, відповідає за розподіл навчального навантаження викладацького складу кафедри, а це дуже важлива ділянка роботи. Вона емоційна, дисциплінована, зібрана, працьовита. Вміє різко змінюватися і професійно зростати, якщо бачить у тому сенс. Власне, у нас вона сформувалася як економіст високого рівня.

Формування особистості Наталі Калиновської припало на непрості дев’яності. Вона, як випускниця теплотехнічного факультету, працювала інженером у підприємстві «Теплоелектропроект». Навіть, склавши кандидатські іспити, почала збирати матеріал для кандидатської дисертації. Однак впровадити дослідження не вдалося, бо підприємство закрили. Поворотним моментом стала зустріч з Олегом Кузьміним, тодішнім деканом інженерно-економічного факультету, який запропонував їй роботу на кафедрі, яку очолював. Саме він і став її «хресним батьком» у становленні і здобутті нового фаху. Повернувшись у Політехніку, отримала другу вищу освіту за спеціальністю «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» й активно долучилася до кафедральної роботи.

– Цей напрям тоді вже був доволі перспективний, – пригадує Наталя Леонідівна. – Ми всі вірили, що країну чекає докорінна перебудова економіки, її дальший розвиток, тож з ентузіазмом готували для цієї місії високоякісних фахівців, які могли б стати добрими керівниками-менеджерами як на найнижчому, так і найвищому рівнях. Мене цей напрям приваблював ще й тому, що мала практичний досвід роботи менеджера у швейцарській компанії «Цептер». Предмет «Основи менеджменту» близький і через те, що це пріоритетний напрям досліджень Олега Євгеновича Кузьміна і всіх нас. Той досвід використовую при викладанні теоретичного матеріалу.

Спілкування з прогресивною молоддю, спраглою до новизни, пізнання світу, до особливостей управління надихають Наталю Леонідівну до праці. Вона радо відповідає на питання студентів, допомагає готувати свої перші наукові праці, радіє їхнім успіхам на конференціях. Тішиться, що попри те, що «ситуація в державі не досить сприятлива для вираження їхнього потенціалу», студенти готові до змін.

Після першої невдачі із підготовки кандидатської дисертації Наталя Калиновська не покинула свої дослідження. Але, оскільки тепер вони мали зовсім інший характер, то й тему докорінно змінила. Має понад 100 наукових праць і методичних розробок, чимало статей. І на дисертаційну тему зокрема:

– Я довший час читала студентам про менеджмент зовнішньоекономічної діяльності, маю багато особистих досліджень на цю тему, що згодом плавно переросли у напрям митного обслуговування, зокрема міжнародних перевезень як елементу зовнішньоекономічної діяльності. А потім несподівано потрапила в «полон» поезії і робота над дисертацією сама собою відійшла на другий план (і це неабияк засмучує керівника інституту, який бачить у ній потенційного науковця. – Авт.). Мені дуже хотілося працювати в Політехніці, адже полюбила її ще студенткою, тож моя шкільна мрія – стати вчителькою української мови і літератури, – дещо трансформувавшись, здійснилася й стала смислом мого життя, – розповідає Наталя Леонідівна. – Я щоранку йду на заняття бадьора, завжди позитивно налаштована. Коли бачу зацікавлені і задоволені очі студентів, чую їхнє щире «дякую», розумію, що в мене все добре виходить. Я отримую від того задоволення, бо зацікавити молодих людей, запалити в них іскринку, що спонукає навчатися, прагнути щось змінити у собі і в країні – це високе мистецтво і сенс професійного життя.

Наталя Леонідівна зізнається, що, займаючись плануванням навчального процесу, ставиться до цього завдання «дуже творчо, інакше людям буде нецікаво працювати»: бесідує з кожним (а це понад 60 викладачів), має передбачити, кому яка тематика ближча, якого асистента запропонувати для співпраці. Ця робота – її «додаткове хобі». А ще живе поезією (вже вийшло шість поетичних збірок). Її поезії були опубліковані у багатьох літературних альманахах.

Наталя Калиновська – член Української асоціації письменників, бере активну участь у її тематичних літературно-мистецьких програмах і заходах. Окрім цього, є членом поетичних клубів «Парасолька», «Клуб поезії», має подяку від клубу за вірш «Львів’янка».