Минуло 110 років від дня народження знаного вченого і педагога Львівської політехніки Юрія Сітницького

Кафедра автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій
Юрій Сітницький

27 листопада минуло 110 років від дня народження знаного вченого, педагога, завідувача кафедри автоматизації теплових і хімічних процесів Львівської політехніки Юрія Івановича Сітницького.

Юрій Сітницький народився 27 листопада 1912 року у Львові. Після закінчення української гімназії в 1931 році вступив на перший курс механічного факультету Львівської політехніки, де без перерви вчився до 1939 року. В травні 1939-го Юрій Сітницький склав державний іспит і отримав диплом інженера-механіка.

Працював у Львівському політехнічному інституті спершу як старший лаборант, а згодом на посаді асистента кафедри теплотехнічних вимірювань. У 1952 році Юрій Сітницький захистив кандидатську дисертацію і здобув вчений ступінь кандидата технічних наук, у 1954-му йому присвоєно вчене звання доцента.

Влітку 1958 року на базі кафедр «Автоматичні вимірювальні пристрої» і «Процеси і апарати хімічних виробництв» була створена нова кафедра «Автоматизація виробничих процесів», яка згодом була перейменована на «Автоматизацію теплових і хімічних процесів». Очолив, а фактично створив кафедру Юрій Сітницький.

Під керівництвом Юрія Івановича захищено 11 кандидатських дисертацій. Він є автором понад 50 наукових статей, численних навчально-методичних посібників з теорії автоматичного керування, автоматизації технологічних процесів, монографії з автоматизації теплоенергетичних процесів.

Юрій Сітницький був справжнім українським патріотом, вихователем тисяч студентів, десятків аспірантів та науковців. Своєю працьовитістю, професійним вмінням, громадянським кредо, культурою та інтелігентністю він сприяв впровадженню у Львівській політехніці розуміння принципів вищої школи.

Докладніше – у доданому файлі.