Студент програми «Інтернет речей» Микола Мацях: CleanCity – це своєчасне вивезення сміття в містах

Микола Мацях, студент ІКТА Львівської політехніки
CleanCity – це своєчасне вивезення сміття в містах

Микола Мацях – co-founder, Team Lead та Android developer в команді Trustfel, а також студент програми «Internet of Things» у Національному університеті «Львівська політехніка» – розповідає про проект CleanCity – сервіс для покращення комунікації між владою та мешканцями міста у питаннях, пов’язаних з вивезенням сміття.

Ідея

Ідея створити CleanCity з’явилась одного разу, коли ми з друзями обдумували, як можна допомогти у розв’язання проблеми з вивезенням сміття за допомогою IT-рішення.

Завдяки мобільному застосунку та веб-сайту CleanCity кожен львів’янин має змогу надіслати відгук про заповненість сміттєвого майданчика, додати коментар та прикріпити фото. Згодом працівники міської ради зможуть переглядати статистику на панелі адміністратора, яка міститиме розширені дані з докладною інформацією по кожному району/майданчику, фото та піковими періодами навантаження.

В команді, окрім мене, ще три співзасновники: Роман – Android developer, Віталій – Fullstack web-developer, та Любомир – iOS developer.

Реалізація

Перше MVP з’явилось буквально за декілька місяців, і в подальшому одночасно з тим, як ми спілкувалися з представниками влади і бізнесу, ми відшліфовували релізну версію проекту.

Завдяки CleanCity користувач може максимально швидко та ефективно надіслати відгук про заповненість сміттєвого майданчика. Є два ступені наповненості: заповнено та переповнено. Крім того, є опція додавання фото чи коментаря. Також можна поставити прапорець, чи викидають будівельне сміття, – для того, щоб міська влада могла оптимізувати розстановку контейнерів для такого сміття.

Результати і плани

У жовтні 2017 року ми взяли участь в студентському ідеатоні, де мали змогу поспілкуватися з менторами з різних сфер – юриспруденції, бізнесу, влади. Ми врахували їхні поради та критику і перемогли. Це був дуже цінний досвід, який вплинув на подальший розвиток проекту. Завдяки цій перемозі ми отримали можливість презентувати CleanCity на Форумі Е-врядування 451E, де нами зацікавились представники Кам’янця-Подільського. В листопаді ми подалися в Startup School, де мали багато цікавих лекцій та воркшопів, а також навчилися будувати бізнес-гіпотезу та рахувати витрати.

Нещодавно ми зробили перший реліз, тому закликаємо завантажити застосунок та переходити на сайт. Відправляйте відгуки, а ми будемо їх враховувати у подальшій розробці.

Наразі ми працюємо над адміністративною панеллю для міської ради та враховуємо відгуки перших користувачів для наступної ітерації. В лютому будемо «допилювати» iOS-застосунок. Оскільки нами зацікавився Кам’янець-Подільський, ми відчуваємо, що наш продукт може бути корисний не тільки у Львові. Навесні будемо вести переговори з іншими містами щодо співпраці.

Також в нас є плани на те, як можна покращити та полегшити користування нашим сервісом. Зокрема QR-коди на баках, завдяки яким можна надіслати відгук про заповненість сміттєвого майданчика швидше.