«Ми шукаємо для університету вмотивовану молодь» – Василь Лозинський про роботу Центру професійно-кар’єрної орієнтації

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з профорієнтаційних заходів

Вибір майбутньої професії під час вступу до закладу вищої освіти – це непросте завдання, яке допомагають реалізувати в Інтелектуальному навчально-науковому центрі професійно-кар’єрної орієнтації Львівської політехніки. Впродовж року працівники центру активно співпрацюють із учнями шкіл, допомагають їм обрати майбутній фах, вступити до омріяного університету.

Головні користувачі послуг Центру – учні 8–11 класів, перед якими питання вибору вступної спеціальності є нагальним. Для них Інтелектуальний навчально-науковий центр професійно-кар’єрної орієнтації організовує не тільки короткотривалі заходи, а й працює на перспективу.

«Одним із прикладів профорієнтаційних послуг, які ми надаємо, є літні школи. Цього року спільно з Малою академією наук учнівської молоді організували дві: «ІТ Camp» і «Політехнік Camp». Перша охоплювала ІТ та дотичні до цієї галузі спеціальності. Їх в університеті переважно представляють ІКНІ, ІКТА та ІТРЕ. Натомість «Політехнік Camp» ознайомив учасників із широким колом інших спеціальностей, які можна здобути під час навчання в нашому університеті. Додатково учасники обох шкіл мали можливість активно відпочити, а саме організовувалися екскурсії парком «Знесіння» й проби креативності та лідерських здібностей під час тренінгу, який спеціально розробила працівниця нашого університету. Творити школу «Політехнік Camp» нам допомагали ІСТР, ІНЕМ, ІЕСК, ІМІТ, ІБІС, ІХХТ, ІГДГ. В університеті також поширені літні та зимові школи, в організуванні яких беруть участь підрозділи лише нашого закладу освіти», – розповідає Василь Лозинський, керівник Центру.

Деякі заходи, як ось Всеукраїнська олімпіада Національного університету «Львівська політехніка» для професійної орієнтації вступників, «Дні Політехніки в школі», «День відкритих дверей» вже традиційні в університеті. А до деяких наш університет тільки починає долучатися. Це – і «Місто професій», і науковий фестиваль «Open Lab», і форум «Успішний 11-класник». Спільно з Малою академією наук учнівської молоді Центр налагодив роботу учнівських гуртків на базі інститутів університету. Це – «Arduino-робототехніка», «LEGO-робототехніка». Ще додались – «Юні фізики», «Юні хіміки» та «Цікава біотехнологія».

«Працюємо на перспективу. Щодо вже згаданих «Днів Політехніки в школі» – минулого року, незважаючи на епідеміологічну ситуацію, ми очно організували діалоги з учителями та заняття з учнями 9–11 класів у 10 школах», – зазначив Василь Іванович.

Упродовж усього навчального року Інтелектуальний навчально-науковий центр професійно-кар’єрної орієнтації забезпечує також і роботу підготовчих курсів для вступу до ЗВО. До Центру звертаються переважно ті, хто потребує підготовки до творчих конкурсів Інституту архітектури та дизайну. Щоправда, тут активно займаються підготовкою до ЗНО й з інших конкретних дисциплін.

Робота Центру отримує високу оцінку від адміністрацій шкіл та учнівської молоді. Тут постійно моніторять ринок профорієнтаційно-освітніх послуг, а також якість уже наданих послуг для розширення та вдосконалення своєї діяльності.

Фото з профорієнтаційних заходів Фото з профорієнтаційних заходів Фото з профорієнтаційних заходів Фото з профорієнтаційних заходів Фото з профорієнтаційних заходів Фото з профорієнтаційних заходів Фото з профорієнтаційних заходів