«Мужність народжує переможців, згуртованість — непереможних», ― під таким гаслом проходили пари на кафедрі містобудування в ІАРД

Центр комунікацій Львівської політехніки
кафедра містобудування

У час складних реалій сьогодення, актуальними є заходи, пов’язані з відновленням та відбудовою зруйнованих війною міст і сіл. Ще на початку військової агресії науково-педагогічні працівники кафедри містобудування ІАРД ― доцентка Юлія Ідак, Людмила Гнесь, Ярина Онуфрів ― спрямували викладання навчальних дисциплін, пов’язаних із теоретичним вивченням та проєктуванням територіальних об’єктів, у контекст головних викликів та проблем, через які проходимо.

Бажаючи долучитися до боротьби, і викладачі, і студенти вирішили сконцентрувати свою увагу на навчальному фронті і приділити увагу розробці невеличких поселенських одиниць для внутрішньо переміщених осіб. Поштовхом стало усвідомлення важливості своєї участі та бажання зробити власний внесок у цю нелегку справу, ― розповідає Юлія Ідак. ― У результаті такої діяльності студенти створили низку робіт, які продемонстрували бачення формування багатофункційного територіального об’єкту, який, залежно від ситуації, використовували як спортивно-молодіжний табір, або ж для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Автори у своїх проєктах окрім формальних ознак та естетичних ідеалів, врахували соціально-економічні аспекти.

У процесі роботи студенти вивчали певні нормативно-правові акти, проводили інтерв’ювання внутрішньо переміщених осіб та заглиблювалися у речі, які спрямовані на створення максимально комфортного середовища їхнього перебування.

― Ми перебуваємо на етапі, коли відбувається переосмислення цінностей та пріоритетів. У такий час студентська молодь надзвичайно чутлива, а її прагнення долучитися до добрих справ ― безпрецедентне. Тому надзвичайно важлива підтримка навчальних ініціатив, а разом із тим і їх розвиток. Тож напрацювання таких проєктів є початком добрих справ, які в майбутньому будуть розширюватися під прицілом реалій сьогодення, ― пояснила Юлія Ідак.