Музей науки та інновацій заохочуватиме дітей і молодь до винахідництва

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Назар Подольчак

Вже невдовзі у Львові з’явиться Музей науки та інновації, аналоги якого є лише в Києві. Та доки тривають ремонтні роботи і команда працює над ідеями щодо наповнення простору, кожен охочий має нагоду підтримати цю проривну ініціативу і вписати своє ім’я в розвиток не лише міста, а й української науки в цілому. Збір коштів відбувається на краудфандинговому майданчику StartEra.

― Такий Музей науки та інновації має бути насамперед цікавий дітям. Тому стараємося створити місце, де вони формуватимуть смак до винахідництва. Ми підписали угоду з Міністерством регіонального розвитку про створення такого музею на базі Львівської політехніки, на вулиці Січових Стрільців, 7. Цікаво те, що цей простір матиме кілька складових. Два поверхи хочемо заповнити обладнанням, яке даватиме не лише розуміння різних інтерактивних процесів, а й створюватиме для дітей від 6 до 14 років позитивні емоції. Прагнемо продемонструвати, що наука ― це не лише цифри і формули, а багато захопливих процесів. Тож цей простір буде наповнений предметами для взаємодії. Звичайно, певна частина експонатів буде призначена виключно для споглядання ― ми демонструватимемо досягнення Львівської політехніки минулого, щоб наші відвідувачі розуміли тяглість науки, що вона не виникла раптово, а що тут є традиції, цінності, ― наголосив директор Tech StartUp School та Наукового парку Львівської політехніки Назарій Подольчак, який ініціював створення Музею науки та інновацій.

Більшість експонатів, які наповнюватимуть музей, ― це сучасне обладнання, зокрема те, яке виготовляють у Науковому парку, в Tech StartUp School Львівської політехніки, щоб продемонструвати конкурентоспроможність університету.

― У межах співпраці з Малою академією наук ми домовилися, що експозиції будуть змінні. Ми привозитимемо їх з інших міст. Загалом заплановано відкриття ще декількох таких музеїв, тож ми матимемо можливість часто оновлювати виставки. Сподіваємося, що це місце стане центром зацікавлення найталановитіших дітей, які захочуть творити науку. Зважаючи на те, Львів ― туристичне місто, тут зможуть бувати діти, які приїжджають на екскурсії та здобути нові знання й емоції. Плануємо, що це буде фактично головний вхід для них у Політехніку, щоб вони ставали частиною академічної спільноти, ― додав Назарій Юрійович.

Наповнення музею буде поетапним. Планують, що відкриття відбудеться, коли готовими для оглядів буде принаймні два поверхи ― а це понад 2 000 м2.

Ще два поверхи планують перетворити в креативний центр, де діти зможуть залишитися і щось навчитися, винаходити. Це буде комплексний об’єкт.

― Найперше ми завершили роботу з документацією для створення цього центру, подали в Державний фонд регіонального розвитку проєкт на 25 млн грн, щоб поремонтувати два поверхи, а також на конкурс створення креативних центрів ― на проєктно-кошторисну документацію, дизайн приміщення та концепцію, ― каже директор Tech StartUp School. ― Наші партнери з Projector School і архітектори з ІАРД готові взятися за це приміщення. Ще одним серйозним викликом є експонати ― вони дуже дорогі. Тож ми створили свою команду з лабораторією Tech LabInno і представники поїдуть у Варшаву в Copernicus Science Centre, щоб подивитися, що можна виготовити власними силами. Також пропонуємо спонсорам облаштовувати кімнати, які назвемо їхніми іменами. Цікаво було би, щоб деякі фірми зайшли зі своїм обладнанням, за умови, що воно відповідатиме концепції музею ― нас цікавить біотехнології, ІТ, робототехніка, автоматизація, фізичні, хімічні, екологічні явища. Маємо також ідею, разом із ізраїльськими компаніями організувати тут їхнє представництво досягнень у цих сферах.

У креативному центрі працюватимуть спільно з Департаментом освіти та науки ЛОДА та Малою академією наук, залучаючи тренерів-політехніків, які працюють там.

― Хочемо також зробити проєкт на створення кафе-експериментарію, де діти би могли не лише харчуватися, а й виробляти якісь нові продукти в сфері кулінарії, greenfood. Відповідний проєкт ми напрацювали з Асоціацією підприємств харчової промисловості, який подаватимемо на кілька грантів. Тобто використовуємо різні можливості , щоб реалізувати це. Окрім цього хотіли би відкрити окрему кімнату, яка би розкривала тему захисту прав людей, ― підсумував Назарій Подольчак.

Докладніше з ідеєю Музею науки та інновацій можете ознайомитися на сайті Tech StartUp School.

Фінансово підтримати створення Музею науки та інновацій