МОН пропонує для обговорення проєкт розпорядження КМУ щодо розвитку дослідницьких інфраструктур

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
вивіска МОН

Міністерство освіти і науки України пропонує до громадського обговорення проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції державної програми розвитку дослідницьких інфраструктур в Україні до 2026 року».

Мета проєкту акта – створення необхідних організаційних, правових та фінансових передумов для розвитку системи дослідницьких інфраструктур в Україні, підвищення їхньої конкурентоспроможності, а також розвитку наукової та інноваційної сфери в частині доступу вчених до передових дослідницьких інфраструктур в ЄС через затвердження Державної програми розвитку дослідницьких інфраструктур в Україні до 2026 року.

Підписання Угоди про асоціацію заклало в основу розвитку України необхідність поглиблення зв’язків України з політикою в Європейському Союзі. Відповідно до пункту 2 статті 375 Угоди про асоціацію співробітництво України з ЄС у сфері науки та технологій спрямоване на сприяння залученню України до європейського дослідницького простору (ЄДП).

Унікальні дослідницькі інфраструктури в Європі мають обладнання, об’єкти та банки даних, сукупна вартість створення та функціонування яких перевищує фінансові економічні можливості однієї країни, тому вони впроваджуються в рамках міжнародного співробітництва (насамперед, – у межах ЄС). Технологічний рівень цих дослідницьких інфраструктур є унікальним за європейськими або міжнародними стандартами, тому вони відіграють вирішальну роль у досягненні передових наукових результатів у межах ЄДП.

У зв’язку з цим в ЄС визначено необхідність координації державної політики країн членів ЄС та асоційованих країн стосовно стратегічного розвитку дослідницьких інфраструктур з метою забезпечення доступу вчених до найважливіших об’єктів наукового устаткування та обладнання для проведення наукових досліджень на найвищому рівні.

Зауваження та пропозиції до проєкту акта потрібно надсилати до 27 липня 2020 року на e-mail prylutska@mon.gov.ua (Ірина Прилуцька).