МОН пропонує до обговорення проєкт розпорядження Уряду щодо впровадження принципів відкритої науки

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Міністерство освіти і науки України

Міністерство освіти і науки пропонує до громадського обговорення проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження національного плану заходів щодо впровадження принципів відкритої науки до 2030 року» (далі – проєкт акта).

Проєкт акта розроблено на виконання завдання щодо «Запровадження державної політики відкритої науки», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2021 р. № 149 «Про затвердження плану дій із впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд»».

Проєктом акта запропоновано затвердити національний план заходів щодо впровадження принципів відкритої науки до 2030 року, який передбачає заходи щодо:

  • забезпечення відкритого доступу до наукових результатів та науково-технічної інформації;
  • забезпечення відкритого доступу до дослідницької інфраструктури;
  • створення умов для здійснення ефективної роботи з науково-технічною інформацією та об’єктами дослідницької інфраструктури, що знаходяться у відкритому доступі;
  • популяризації науки, поширення наукових знань та залучення громадян до участі в науковій та науково-технічній діяльності;
  • удосконалення системи оцінювання якості наукової та науково-технічної діяльності;
  • підвищення рівня обізнаності та формування компетентності з відкритої науки.

Зауваження та пропозиції до проєкту акта Міністерство освіти і науки України приймає до 28 березня 2022 року на електронну пошту mozolevych@mon.gov.ua та mrmozgdnepr@gmail.com (відповідальна особа – Григорій Мозолевич, керівник експертної групи з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору директорату науки та інновацій, тел. 068-857-29-46).