МОН пропонує до обговорення проєкт постанови КМУ про затвердження переліку посад наукових працівників

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Міністерство освіти і науки України

Міністерство освіти і науки України пропонує до громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку посад наукових працівників установ, організацій, підприємств та наукових підрозділів юридичних осіб державної та інших форм власності».

Пояснювальна записка

Проєкт акта розроблено з метою приведення у відповідність із нормами Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 26 листопада 2015 р. № 848-VII та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 р. № 1058-ІV.

Проєктом акта передбачено скасувати Перелік посад наукових (науково-педагогічних) працівників установ, організацій, підприємств, вищих навчальних закладів, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 року № 257, оскільки норми щодо призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» чинною редакцією цього закону не передбачено.

Проєкт акта передбачає затвердження вичерпного переліку посад наукових працівників, установ, організацій, підприємств та наукових підрозділів юридичних осіб державної та інших форм власності, який відповідає чинному законодавству.

Перелік посад наукових працівників, запропонований до громадського обговорення, може бути використаний під час визначення наукового стажу працівників, для виплати надбавки за стаж наукової роботи, для визначення кола осіб, яким надаються кредити на будівництво (реконструкцію) і придбання житла для наукових працівників тощо.

Зауваження та пропозиції до проєкту акта надсилати до 1 листопада 2021 року на e-mail goncharik@mon.gov.ua (Наталія Гончарік, державний експерт експертної група з питань розвитку науки директорату науки та інновацій).