Молодіжний артпростір як підвищення рівня інтерактивності навчального процесу

Олена Лещенко, Центр комунікації Львівської політехніки
Фото із зустрічі

12 березня 2021 року в Політехніці відбулася зустріч із приводу створення молодіжного артпростору. Місією цього проєкту було об’єднати відокремлені локації кампусу в єдину креативну та динамічну екосистему.

Львівська політехніка – один із найстаріших ЗВО країни. Тут працюють близько 5000 осіб професорсько-викладацького складу та навчається більше 32000 студентів. Для такої кількості осіб потрібно забезпечити комфортні умови навчання та праці.

На зустрічі були присутні проректор із навчально-виробничої роботи, а ще доцент, завідувач кафедри архітектурного проєктування та інженерії, також голова правління асоціації випускників університету, архітектор. Долучилися й гості.

Фахівці розглянули схему розташування університету в структурі міста, визначили основні цілі та можливості. Отже, головні цілі простору:

  • змінити застарілі та одноманітні простори, які викликають пригнічення та негативно впливають на психологічний стан людини;
  • створити пішохідну вулицю та комерцію, що позитивно вплине на функціонування простору, принесе додаткові доходи;
  • створити акценти на соціальну комунікацію;
  • врівноважити баланс площі території відкриттям зеленого простору.

Можливості:

  • ділянка, як буферна зона для пішоходів;
  • відновлення та розбудова великих просторів;
  • перспектива облаштування комерційного громадського простору;
  • підвищення рівня освіти та інтерактивності навчального процесу.

Розваги

Територія університету велика, її можна й треба використовувати. На ній було б добре створити територію розваг: спортивні майданчики, облаштувати місце під вечірні дискотеки та інші комерційні заходи. Серед молоді популярним є організування заходів та фотосесій на даху. Наш університет має безліч таких дахів, які можна використовувати в комерційних цілях. Узимку біля корпусів доречно буде заливати ковзанку, щоб на перерві студенти каталися на ковзанах.

Навчання

Влітку зелений простір навкруги корпусів дозволяє організовувати пари на свіжому повітрі. Щоб освіта та праця були не лише корисні, а й приємні, для комфорту викладачів та студентів у корпусах можна створити воркшопи. Харчовий комбінат не має бути збитковий. Задля економії часу, в цьому місці потрібно облаштувати невеликий маркет із продуктами.

Володимир Крайовський, проректор із навчально-виробничої роботи, приєднався до цього проєкту. Зазначив, що готовий брати активну участь.

Лариса Грицюк, доцент кафедри архітектурного проєктування та інженерії:

– Ми провадили опитування серед студентів на цю тему, вони дуже зацікавлені. Теж хочуть бути залучені до співпраці. Нам потрібно створити умови для комфортного навчання в нашому ЗВО. Щоб улітку на травичці вони могли не лише вчитися, а одночасно й відпочивати.

Дмитро Сорокевич, архітектор компанії Replus bureau говорить про важливість проєкту:

– Це великий слон, якого треба розбирати на дрібні частинки. Тобто думати про глобальне, але кроки робити помалу. Як тільки розпочнеться благоустрій на території, то вся ця ідея почне жити. Але щоб говорити про якесь співфінансування, ґранти, треба мати більш розширений проєкт і бачення кошторисної документації. Через нестабільну економічну ситуацію в країні, державне фінансування ЗВО у будь-який момент може припинитись. Якщо держава перестане виплачувати спудеям стипендію, то інститут ризикує втратити 50% потоку відразу. Створення такого осередку привабить молодь та допоможе залучити більше студентів.

Ігор Гнесь, завідувач кафедри архітектурного проєктування та інженерії:

– Ми не перекреслюємо основну функцію університету – навчання, а навпаки заохочуємо студентів до цікавіших форм подачі матеріалу. Будівлі, в яких ми навчаємося, збудовано в 50–60 роках минулого століття. В більшості корпусів є підвальні приміщення, їх теж задіяно під лекції. Там темно, лячно та не ловить інтернет. Чому не взяти і не зробити всюди комфортні умови? Надати презентабельного вигляду. Можна було б зробити шикарне подвір’я.

Ігор Павлішевський, голова управління асоціації випускників:

– Ми хочемо щоб ця територія була додатковим сервісом для студентів, а Політехніка гідним конкурентом для інших закладів .Це був перший етап збору інформації. Ми рухаємося, щоб захопити всіх інтересантів та компетентних у цьому питанні осіб. Це наші кафедри та завідувачі, адже в них найбільше досвіду. Зараз це виливається в практичну площину. Бізнес – студенти – викладачі. Саме так вибудовується реальний проєкт-концепція. Тут буде декілька джерел фінансування: державне, ґранти та інвестиції бізнесу. Гадаємо цей проєкт має бути цікавий зокрема й бізнесу. Але звернемося до них тоді, коли концепція буде зрозуміла. До того ж не на словах, а, власне, у вигляді готового проєкту із кошторисом. І вже з концепцією та розширеною командою ми організуємо круглий стіл.

Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі