Молодіжні активісти Львівської політехніки: станьте для когось Миколаєм – приєднуйтесь до нас!

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
листівка благочинна ініціатива до дня Святого Миколая

Відчуваєте, як крок за кроком наближається казка зимових свят? Погодьтеся, що їхня атмосферність надихає зустрічатися з друзями, більше часу бувати з дорогими нам людьми і, що найважливіше, дбати про інших, створюючи для них святковий настрій та помножувати віру в добро. Молодь Львівської політехніки, яка активна не лише в університеті, а й у багатьох громадських організаціях, уже взялася за підготування до Свята Миколая. І кожен охочий має нагоду приєднатися до їхніх акцій.

Студентське братство для дітей

«Студентське братство» вже не перший рік (навіть коли не надто було активним у громадському житті молоді, ніколи не забувало про дітей у сиротинцях та інтернатах) готує подарунки для дітей, які перебувають у тих чи тих кризових ситуаціях. Цьогоріч спільно із Мальтійською службою допомоги організовують акцію «Святий Миколай – дітям інтернатів» – для вихованців спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Марії Покрови.

– Ми зібрали листи цих дітей до святого Миколая – їх майже 80. Нині роздаємо тим, хто готовий підтримати акцію. Частину листів взяли ІГСН, ІТРЕ, Класична гімназія при Львівському національному університеті імені Івана Франка та одна церква. Звичайно, й самі стараємося забезпечити максимально все, що можемо, – розповів активіст Студентського братства Політехніки, голова Колегії і профбюро ІТРЕ Сергій Мельников. – У листах діти просять дуже різні подарунки – одяг, техніку, солодощі. Ми старатимемось комплектувати подарунки приблизно однаково. Бо хтось скромніший попросив, наприклад, флешку, а інша дитина – екшн-камеру. Це дуже нерівноцінні подарунки. Про подарунки писали не лише діти, а й викладачі. Йдеться про речі, що потрібні для школи – канцтовари, засоби гігієни тощо.

Та не лише подарунками готові тішити дітей. Молодь уже міркує над створенням свята.

– Це школа для дітей із вадами слуху. Тож не можна прийти та просто заспівати пісні чи розповісти казку. Потрібен особливий підхід. Тому ще консультуємося, як це правильно зробити. Думаємо, можливо, вдасться підготувати якусь виставу чи гру, – каже активістка СБ Анна Чорна.

Як можна долучитися до цієї акції? Допомога справді потрібна. Якщо хтось не має часу, щоб збирати побажання з листа, але може фінансово підтримати акцію – організатори будуть вдячні. Вже склали загальний список речей, які діти просили у листах. Тож можна приносити й окремі подарунки. Також можна прийти вже незадовго до свята і допомогти з пакуванням. З пропозиціями допомоги чи додатковими питаннями звертайтеся до Вікторії Козунь (0991906493).

Політехніки готують не одне свято

Та політехніки не були б політехніками, якби не вміли помножувати свої ідеї та ділитися ними зі своїми колегами. Тож Сергій Мельников із Анною Чорною готують свято Миколая ще й від свого ІТРЕ (вже третій рік поспіль).

– Щороку їздимо до Верхньосиньовидненської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І–ІІ ступенів «Надія», а також окремо ще долучаємося до загальноуніверситетської акції. У цьому інтернаті порівняно не все так добре, як у Львові чи в будинках, що недалеко від нашого міста. Коли туди приїжджаємо, то розуміємо, що потрібно їхати ще не раз. Бувало, що там дітям бракувало навіть елементарного – засобів гігієни. Ми попередньо телефонуємо, запитуємо у керівництва, що потрібно і формуємо пакунки кожній дитині, – пояснив Сергій Мельников.

Голова соціального відділу колегії студентів Львівської політехніки Роман Цудний розповів про те, що студенти нашого університету цьогоріч долучаються до Благочинної акції «Подаруй дитині свято», яку організовує Львівський молодіжний клуб (більшість його учасників – також політехніки).

– Ми є партнерами у творенні цього свята. Вже взяли листи дітей із малозабезпечених родин і розподіляємо їх по інститутах. Уже від 1 грудня двері офісу святого Миколая офіційно відкриті (м. Львів, вул. Винниченка, 12, 2-ий поверх, Львівський обласний молодіжний центр). Тож можете до 14 грудня приносити подарунки, переглядати листи дітей та обрати мрію дитини, яку хочете здійснити. А 16 грудня святий Миколай передасть усі подарунки діточкам. За докладнішою інформацією звертайтесь до координаторів цьогорічної акції – Данила Сорового (0931436379) чи Вероніки Кашинської (0970414426).