Молоді геодезисти спілкувалися на Геотерасі: у Львівській політехніці відбулася міжнародна конференція

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
геодезисти

У Львівській політехніці відбулася ІІІ Міжнародна конференція молодих науковців. Її учасники поділилися здобутками, представили свої нові розробки.

Три роки тому приводом організувати таку конференцію було 200-ліття Львівської політехніки. Захід вдався, ним зацікавилися українські та закордонні молоді геодезисти з Польщі, Німеччини, Латвії, Чехії, Словаччини, Молдови, США, Ірану. Відтак вирішили збиратися щороку. Розповідає голова Ради молодих вчених ІГДГ, голова наукового товариства студентів, аспірантів та молодих вчених, секретар оргкомітету конференції Ігор Савчин:

– Молоді дослідники геодезії зацікавлені «Геотерасою». Цього разу на конференцію зареєструвалося близько 170 осіб. Як і в попередні роки, серед доповідачів – не лише українці, а й латвійці, поляки, свої матеріали надіслали іранці. Особливістю нашого заходу є те, що не обмежуємося доповідями, тобто розповідями про власні здобутки (цього було б замало), а позиціонуємо цей захід як платформу для пошуку партнерів, грантів, різних наукових розробок.

Упродовж трьох днів молоді геодезисти прослухали кілька доповідей наукового і науково-популярного спрямування. Це огляд результатів георадарних досліджень острівних льодовиків Аргентинських островів; оцінка земель сільськогосподарського призначення; інноваційні ГНСС-рішення функціонування і розвиток постмайнінгових геосистем західного регіону України тощо. Працювали три секції: геодезія, геодинаміка, геологія та моніторинг; фотограмметрія, картографія та ГІС; землеустрій, кадастр територій та точне землеробство. Саме у цих основних напрямах нині працюють геодезисти.

Підприємства, які виготовляють геодезичне обладнання, привезли свої моделі для показу: літаки, приймачі. Серед учасників є випускник Львівської політехніки Юрій Преподобний, який очолює фірму, що розробляє 3Д-приладдя.

Конференція молодих геодезистів – це живе спілкування ділення досвідом, налагодження співпраці.

геодезисти геодезисти