Міжнародний день жінок і дівчаток у науці: науковиці Університету гідно представляють Львівщину

За матеріалами сайту Львівської обласної державної адміністрації
Ілюстрація до Міжнародного дня жінок і дівчаток у науці

11 лютого відзначають Міжнародний день жінок і дівчаток у науці. За даними Інституту статистики ЮНЕСКО, лише 28% наукових працівників у світі – жінки. В Україні статистика доволі непогана: 46% жінок-науковиць.

– Львівщина не стоїть осторонь гендерних питань, в тому числі у науці. У 2020 серед лауреатів обласної премії для працівників наукових установ та закладів вищої освіти жінок 37% (153 премії). Серед лауреатів премій обласної державної адміністрації та обласної ради для студентів 58% дівчат (161 премій), – зазначила начальник управління інновацій департаменту освіти Ольга Котовська.

Українки гучно зарекомендували себе в молекулярній біофізиці, психології, наноматеріалознавстві та комп’ютерній інженерії, зокрема й за кордоном.

До рейтингу Топ-2%, який складають аналітики Стенфордського університету і видавництв Elsevier та SciTech Strategies, увійшли вісім учених зі Львівщини. Троє із них – жінки-науковці з Національного університету «Львівська політехніка».

Проєкт оцінює весь науковий результат дослідників за наукометричними показниками, беручи до уваги індекс Гірша (показник впливовості науковців), кількість цитат або позицію у списку авторів (перший чи останній автор) тощо.