МІОК Львівської політехніки презентував виставку про СКУ в Донецькому національному університеті

МІОК Львівської політехніки
МІОК презентував виставку про СКУ в Донецькому університеті

Команда Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки – директор Ірина Ключковська, заступники директора Андрій Яців та Оксана П’ятковська, науковий співробітник Юрій Марусик – 30 жовтня 2018 року в Донецькому національному університеті імені Василя Стуса (м. Вінниця) презентувала просвітницький проект – мультимедійну виставку «Світовий Конґрес Українців: учора, сьогодні, завтра», яку створив МІОК із нагоди відзначення п’ятдесятилітнього ювілею СКУ. Презентація виставки напередодні ХІ Конгресу СКУ ставила на меті актуалізувати серед академічної студентської молоді питання необхідності поглиблення співпраці держави та світового українства.

Презентація відбулася за підтримки Світового Конґресу Українців та сприяння адміністрації Стусівського університету в екзилі, зокрема ректора професора Романа Гринюка та проректора з наукової роботи професора Іллі Хаджинова.

У своєму вітальному слові Ілля Хаджинов наголосив на важливості поширювати знання про Світовий Конґрес Українців та популяризувати діяльність СКУ серед широкого кола студентської молоді.

Андрій Яців розповів про ідею створення виставки та її структуру, а також про співпрацю МІОКу зі світовою українською спільнотою, низку заходів, організованих упродовж 2017 року та присвячених відзначенню 50-ліття СКУ. Звертаючись до студентської молоді та представників громадськості, Андрій Яців закликав долучатися до висвітлення інформації про історію та діяльність Світового Конґресу Українців – найавторитетнішої української організації у світі, а також до участі у просвітницьких проектах, спрямованих на співпрацю зі світовим українством.

Детальніше про провідні напрями роботи і реалізовані проекти Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою гостей заходу ознайомила Оксана П’ятковська.

Юрій Марусик презентував два просвітницькі проекти Інституту, реалізовані в межах відзначення 50-ліття СКУ: «Цитати про значення та діяльність СКВУ та СКУ», а також «Молодь про Світовий Конґрес Українців», які стали структурним мультимедійним доповненням виставки. Усі гості мали нагоду переглянути відеоролик, який розкриває основні напрямки діяльності Світового Конґресу Українців, та ролик про гуманітарну роботу СКУ.

Ірина Ключковська зазначила, що зустріч зі студентами Донецького вишу є особливо важливою, оскільки одним із пріоритетів МІОКу є співпраця з академічними середовищами Східної України. До початку військової агресії на Сході працівники Інституту мали чудовий досвід співпраці з донецькими вищими школами, і тепер користаються з нагоди її продовжити.

– Не маю сумніву, – наголосила Ірина Ключковська, – що Стусівський університет, який тепер перебуває в екзилі, повернеться до рідного міста. Адже історія нам дає переконливі приклади як громадські організації, структури УНР повернулися на рідну землю після проголошення незалежності України, а останній президент УНР в екзилі Микола Плав’юк передав атрибути держави Президенту незалежної України.

На завершення заходу проректор Ілля Хаджинов подякував представникам МІОКу за ініціативу та надзвичайно цікаву презентацію виставки.

МІОК презентував виставку про СКУ в Донецькому університеті МІОК презентував виставку про СКУ в Донецькому університеті МІОК презентував виставку про СКУ в Донецькому університеті МІОК презентував виставку про СКУ в Донецькому університеті МІОК презентував виставку про СКУ в Донецькому університеті МІОК презентував виставку про СКУ в Донецькому університеті МІОК презентував виставку про СКУ в Донецькому університеті МІОК презентував виставку про СКУ в Донецькому університеті МІОК презентував виставку про СКУ в Донецькому університеті МІОК презентував виставку про СКУ в Донецькому університеті МІОК презентував виставку про СКУ в Донецькому університеті