МІОК презентував свої проєкти на ІІІ Конґресі СКУМО та Х Форумі української молоді діаспори «Чернівці 2021»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із заходу

На запрошення організаторів міоківці Андрій Яців (заступник директора) та Юрій Марусик (науковий співробітник), виступили ключовими доповідачами на панельних дискусіях Х Форуму української молоді діаспори «Чернівці 2021», що відбувся у рамках ІІІ Світового Конґресу Українських Молодіжних Організацій (СКУМО) (26–27 серпня 2021 року).

Подія зібрала молодих лідерів українських громадських організацій із 12 країн світу, представників українських діаспорних структур, державної влади України, громади та медійної спільноти. У межах Форуму відбулася низка панельних дискусій про діаспору, як бренд-амбасадорів України у світі, освіту, культурну дипломатію та роль молоді у формуванні державної політики. Крім того, відбулося нагородження активної діаспорної молоді та партнерів СКУМО.

У відкритті ІІІ Конґресу СКУМО та Х Форуму української молоді діаспори «Чернівці 2021» узяли участь відомі політичні та громадські діячі, зокрема Дмитро Лекарцев, Президент СКУМО, Евген Чолій, Почесний консул України у Монреалі, член ради директорів Світового Конґресу Українців, Віктор Бандурчин, секретар Європейського Конґресу Українців, Марина Попатенко, заступниця Міністра молоді та спорту України, Роман Петришин, ректор Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича, Іон Чебан, міський голова Кишинева (Молдова), народні депутати України та представники місцевої і регіональної влади.

Під час панельної дискусії «Ed(you)cation» Андрій Яців виступив у ролі промовця, окресливши актуальну проблематику української освіти за кордоном та презентувавши нові освітні проєкти МІОКу в контексті допомоги українознавчим освітнім закладам за кордоном і створення сучасного продукту з української мови як іноземної. З-поміж іншого, учасники Форуму мали змогу дізнатися про портал «Український освітній всесвіт» – комунікаційну платформу для українських освітян у всьому світі, освітній портал «Крок до України» для вивчення української мови як іноземної, нові підручники МІОКу «Ключ до України: міста і люди» й «Образки з Лесиного життя», Міжнародну школу україністики «Крок до України» та ін.

Учасниками дискусії також були Тарас Кремінь, урядовий уповноважений із захисту державної мови, Тамара Марусик, проректорка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Олена Шаповалова, директорка державного підприємства «Український державний центр міжнародної освіти», Віолета Москалу, засновниця Фонду Global Ukraine, Олена Лис, народна депутатка України IX скликання, Аліна Піддубна, керівниця міжнародних молодіжних програм, яка й модерувала дискусію.

У межах панельної дискусії «Культурна дипломатія» виступив промовцем Юрій Марусик. Базуючись на дослідженнях Інституту, він розповів про «історії успіху» українських дипломатичних установ, що не лише підтримують, а й ініціюють інституційний розвиток українських громад в окремих країнах, посилюючи таким способом потенціал української культурної дипломатії. Крім того, міоківець загострив увагу авдиторії на переважанні жінок-активісток з українського мігрантського середовища, які займаються культурною дипломатією за кордоном.

Модерувала вищезгадану дискусію Леся Воронюк, членкиня Національної спілки журналістів України, засновниця Всесвітнього дня вишиванки. Учасниками цього блоку були також: Дмитро Решетенченко, заступник директора з проєктної роботи Українського культурного фонду (він презентував можливості організації з акцентом на особливостях фінансування спільних ініціатив українців з-за кордону та України, зазначивши, що УКФ має цілу низку різноманітних грантових програм, на які «можна й варто подаватися українським діаспорянам»; крім того, пан Решетченко закликав учасників ставати експертами Фонду або пропонувати на цю роль інших осіб, щоб оцінювати кандидатів на фінансування); Алім Алієв, заступник Генерального Директора Українського інституту (доповідач озвучив пріоритети діяльності установи, яку репрезентує, у сфері культурної дипломатії, виокремивши її останні успіхи та наголосивши на вагомому значенні повернення у суспільний дискурс проблеми реінтеграції Криму); Євген Клопотенко, український кулінарний експерт, шеф-кухар, бізнесмен, телеведучий і безпосередній активний суб’єкт культурної дипломатії (він презентував своє бачення пріоритетів у цій діяльності та поділився власним досвідом відстоювання українських культурних надбань на прикладах зі сфери кулінарії); Вікторія Степанець, головна редакторка Culture Trend Сenter (гостя поділилася поглядом із Польщі на українську культурну дипломатію й озвучила проблеми, які стоять перед молодими українськими культурними ініціативами за кордоном в умовах пандемії).

Під час заходів представники МІОКу зустрілися із Президентом СКУМО Дмитро Лекарцевим і передали йому нові підручники з УМІ, створені в Інституті. Окрім того, міоківці здійснили низку робочих зустрічей із членами СКУМО й учасниками Форуму.

Варто зазначити, у межах ІІІ Конґресу СКУМО відбулися звіт Президента і Президії та обрання нового Президента й керівних органів організації. У підсумку, новим Президентом СКУМО став Олександр Греченюк (Румунія), а до керівництва СКУМО ввійшли Андрій Якубув, перший заступник Президента (Іспанія), Роман Ґрод, заступник Президента (Канада), Ростислав Сухарєв, секретар (Словаччина), Катерина Козак, скарбник (Грузія), Анастасія Балан (Молдова), Ганна Берга (Латвія), члени Президії.

Фото із заходу Фото із заходу