МІОК організував зустріч з освітніх питань для представників українського шкільництва за кордоном

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-зустрічі

1 червня 2022 року, в Міжнародний день захисту дітей, з ініціативи Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» відбулася зустріч з освітніх питань. У ній взяли участь Оксана Винницька-Юсипович, почесна консулка Канади у Львові, багаторічна голова СКУ-СКВОР (Канада), Віра Коник, регіональна віцепрезидентка СКУ у Східній Європі (Естонія), Роман Данилишин, директор Української школи при товаристві «Просвіта» (Аргентина), Роксолана Рахлецька, директорка Української школи «Сонце в долонях» (Німеччина), та представники українського шкільництва за кордоном.

Модерував подію Андрій Яців, заступник директорки МІОКу. Він зазначив: «Місія МІОКу є добродіяти для розвитку українських громад за кордоном, і хоча цьогоріч співпраця з українським шкільництвом не є нашим пріоритетом, все ж ми хочемо презентувати Мультимедійний дидактичний продукт КМ МЕДІА ЕD PROFI, який, на нашу думку, може стати в нагоді українським педагогам у діаспорі».

Презентували дидактичні матеріали Лариса Почечун та Тетяна Роєва.

Лариса Почечун, співзасновниця громадської організації «Центр Освітніх реформ «Наші діти», керівниця всеукраїнського освітнього проєкту «Подолання цифрової освітньої нерівності в Україні. Інноваційний прорив», акцентувала на тому, що мультимедійний дидактичний продукт КМ МЕДІА ЕD PROFI – це сучасні, зручні, доступні для вчителя та учня навчальні матеріали для закладів загальної середньої освіти (мультимедійний веб-ресурс до 7 освітніх галузей для 1–4-х класів Нової української школи для вчителя і учнів класу та безкоштовне оновлення). Ці навчальні матеріали мають гриф МОН України «Рекомендовано МОН України до використання у початкових класах закладів загальної середньої освіти (Лист № 1/11-370 від 06.05.2020 р»).

Детально ознайомила учасників зустрічі з дидактичним продуктом Тетяна Роєва, відмінниця освіти України, лауреатка премії «Фонд Сороса», вчителька вищої категорії, учитель-методист; авторка-укладачка навчальних посібників та мультимедійного дидактичного контенту для НУШ; головна редакторка ТОВ «Видавництво «Країна мрій», Видавництва KM MEDIA. Пані Роєва під час презентації навчальних відео акцентувала на мультидисциплінарному спрямуванні матеріалів, зокрема на тому, що, вивчаючи, наприклад, рослини-символи України, діти паралельно засвоюють і елементи природознавства.

Опісля презентації відбулося обговорення дидактичного продукту КМ МЕДІА ЕD PROFI. Оксана Винницька-Юсипович зауважила, що потрібно розуміти, на яку саме аудиторію зорієнтовані навчальні матеріалі. Оскільки зараз за кордоном є дві категорії учнів – ті, які вивчають українську мову як успадковану чи іноземну, та ті, які нещодавно виїхали з України та планують повернутися на Батьківщину. Саме для другої категорії презентовані навчальні матеріали будуть корисними. Віра Коник та Роксолана Рахлецька зазначили, що сьогодні через повномасштабну війну, яку розпочала росія в Україні, до Європи виїхала велика кількість українських учнів, тому продукт КМ МЕДІА ЕD PROFI можна успішно використовувати під час роботи з цими дітьми. Зацікавився начальними матеріалами й Роман Данилишин, він підкреслив, що особливо корисними для його школи є відео для вивчення літер, читання.