МІОК опублікував результати дослідження «Молодіжний громадський активізм українських мігрантів у країнах ЄС»

Міжнародний інститут освіти, культури і зв'язків з діаспорою
сайт МІОК

На сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою опубліковано результати дослідження «Молодіжний громадський активізм українських мігрантів у країнах ЄС», яке провела команда МІОКу.

Опитування було проведено серед української молоді, що стали активістами в Німеччині, Франції, Італії, Іспанії, Португалії, Польщі та Чехії. Польовий етап реалізовано протягом 2019 р.

Попередні результати дослідження були презентовані на Міжнародній науково-практичній конференції «Громадський активізм українських мігрантів Європи: згуртовані новими викликами», яка відбулася 24 жовтня 2019 р. у Львівській політехніці.

У публікації розглянуто особливості та труднощі інтеграції українських мігрантів у нове суспільство, виокремлено чинники збереження національної ідентичності та асиміляції. Описано типовий портрет українського громадського активіста, проаналізовано мотиви залучення до громадського активізму в середовищі української молоді за кордоном. Особливу увагу зосереджено на основних сферах діяльності громадських організацій та ініціативних груп українських мігрантів за кордоном, їхньому кількісному і якісному складі, структурі, динаміці їхнього розвитку, а також налагодженню їхньої співпраці з іншими суб’єктами. Представлено життєві стратегії активістів та осмислення ролі міграції.

Матеріали дослідження можуть бути корисними для науковців, аспірантів, працівників державних та регіональних органів влади, викладачів і студентів різних спеціальностей, які вивчають чи цікавляться тематикою міжнародної міграції, представників громадського сектору в Україні та світі.