МІОК Львівської політехніки провів ХVІ Міжнародну школу україністики «Крок до України» в режимі онлайн

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Закриття школи «Крок до України»

24 січня – 6 лютого 2022 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» провів ХVІ Міжнародну школу україністики «Крок до України» в режимі онлайн.

Студентами Школи стали представники української діаспори та іноземці, охочі пізнати Україну, з Казахстану, Німеччини та Японії. Протягом двох тижнів інтенсивного навчання слухачі Школи не лише вивчали українську мову, але й активно практикували мовлення, дізнавалися більше про українську культуру, історію та сучасність.

На XVІ Міжнародній школі україністики навчання відбувалось у трьох групах, відповідно до рівнів володіння українською студентами (А2, В2, С1). У програмі Школи були щоденні заняття з української мови, щоденні розмовні практики, майстер-класи, віртуальні екскурсії, дискусійні клуби. Викладали на Школі наукові співробітники МІОКу, серед яких – доктори філософії, автори підручників з української мови як іноземної, наукових публікацій про методику викладання УМІ, зокрема: Оксана Горда, Оксана Трумко, Олена Мицько, Марія Лизак.

У межах Школи студенти відвідали майстер-клас з виготовлення різдвяного павука. Провела його провідна філологиня МІОКу Оля Руснак. Під час майстер-класу слухачі Школи довідалися про традиційне українське ремесло – соломоплетіння, про давній атрибут Різдвяних свят – павука із соломи, познайомилися з легендами та віруваннями, пов’язаними з цим оберегом, дізналися про технологію виготовлення та власноруч зробили прикрасу із доступних матеріалів – соломинок для соку.

Не менш цікавим для слуxачів Школи був майстер-клас із традиційного пов’язування хустки, який провела наукова співробітниця МІОКу Оксана Галайчук. Вона розповіла студентам про традиційні жіночі та дівочі головні убори українок: вінки, чільця, намітки тощо, ознайомила зі звичаями носіння та сучасним використанням хустки. Учасники майстер-класу навчилися пов’язувати хустку на собі давніми способами з різних регіонів України.

У рамках Школи студенти мали змогу віртуально побувати у стіна головного корпусу Львівської політехніки, відвідати нещодавно відреставровані актову та читальну зали старої бібліотеки університету. Міоківець Назар Данчишин провів екскурсію та розповів студентам про історію заснування вишу.

У форматі дискусійного клубу на Школі відбулася розмова про українське кіно: «Тіні забутих предків». Назар Данчишин ознайомив студентів з історією створення художнього фільму Сергія Параджанова та Юрія Іллєнка, розповів про передумови написання однойменної літературної повісті Михайла Коцюбинського, екранізацією якої є згаданий фільм, та особливості явища «українського поетичного кінематографа».

Після завершення навчання слухачі Школи отримали сертифікати Національного університету «Львівська політехніка» про успішне проходження навчального курсу з української мови Школи «Крок до України».