МІОК Львівської політехніки презентував навчальні видання для української діаспори

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Заставка до матеріалу

29 лютого Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» презентував навчальні підручники та посібники для представників українських суботніх шкіл за кордоном. У заході взяли участь українські освітяни з різних країн світу та голова Світової Координаційно-Виховної Освітньої ради СКУ Люба Любчик. Подія відбулася з ініціативи освітніх комісій СФУЖО та СКВОР СКУ.

Презентація розпочалася з вітального слова Люби Любчик. Голова Світової Координаційно-Виховної Освітньої Ради СКУ зазначила, що МІОК – надійний і постійний партнер Конґресу та СФУЖО, а підручники, створені працівниками інституту, завжди високої якості.

Директора МІОКу Ірина Ключковська підкреслила, що українські суботні школи за кордоном – це школи, які формують українську ідентичність і мають колосальний досвід, а отже їх варто всіляко підтримувати та сприяти їм у важливій справі. «Наш інститут – чи не єдина організація в Україні, яка займається цільово українськими суботніми та недільними школами, які викладають цикл українознавчих предметів дітям, які живуть постійно за кордоном». Крім того, як зазначила І. Ключковська, для МІОКу важливо підтримувати постійний діалог з вчителями за кордоном, тож цьогоріч у серпні інститут організовує Третій світовий форум українознавчих суботніх і недільних шкіл (формат – наживо у Львові, 21–23 серпня 2024 року).

Старша співробітниця МІОКу, PhD Оксана Горда презентувала посібник «Ключ до України: міста і люди», виданий у 2020 році для студентів рівнів B2-C1. Видання знайомить учнів із видатними постатями, місцями й культурними явищами України. Оксана Галайчук, PhD, представила книгу «Образки з Лесиного життя» (2020). Навчальний посібник створено з нагоди 150-ліття від Дня народження Лесі Українки та присвячено світлій пам’яті Анни Кисіль. Розробка призначена для студентів, учнів суботніх і недільних українознавчих шкіл за кордоном та всіх, хто хоче поглибити свої знання з української мови як іноземної на рівні В1.

Оксана Трумко, PhD, розповіла про новинку Інституту – посібник «Спіймай Сковороду», що знайомить студентів із постаттю Григорія Сковороди та знаковими місцями його подорожей. У книзі Сковорода зображений нашим сучасником, який користується смартфоном і GPS, стильно одягається та спілкується сучасною українською мовою. Географія його мандрівок охоплює не лише українські міста й села, але й Пряшів і Токай.

Назар Данчишин, PhD, презентував проєкт «Мистецькі прогулянки з МІОКом». Посібник створений для студентів вищих рівнів володіння українською, які прагнуть познайомитись із сучасною українською культурою. Кожний розділ посібника містить відеозаписи розмов Назара Данчишина з українськими діячами культури та завдання на розуміння почутого. Галина Бойко, PhD, представила новинку – абетку «Мої друзі» для дітей 4–6 років. Видання складається із двох друкованих томів та допоміжної книги для вчителя (онлайн).

Філологиня Ольга Руснак розповіла про важливі невидавничі проєкту МІОКу – Міжнародну школу україністики «Крок до України» (відбудеться цьогоріч 15–26 липня) та портал «Український освітній всесвіт» – осередок для інформування та обміну думками між освітянами за кордоном.

Наприкінці презентації усі охочі могли поставити запитання авторському колективу МІОКу.

Щиро вдячні СФУЖО та СКВОР за запрошення, плекаємо надію на плідне продовження нашої співпраці!