Міністерство освіти і науки України оприлюднило візію майбутнього освіти і науки

За матеріалами порталу Освіта.ua
Заставка до матеріалу

Міністерство освіти і науки України оприлюднило візію майбутнього освіти і науки, що відображає цілі та принципи розвитку.

Заплановано, що візія допоможе створити освітню систему, яка відповідатиме потребам і запитам народу України, враховуватиме виклики й використовуватиме наші можливості. Документ визначає завдання, до яких буде прагнути МОН, реалізуючи освітню реформу в країні.

Зокрема, візія передбачає:

  • створення гідних умов праці, справедливу оплату, нову парадигму навчання та особистісного розвитку, підтримку ментального здоров’я для освітян і науковців;
  • свободу вибору, широкі можливості для самореалізації, безпеку, сучасний простір для навчання та розвитку, високу якість освіти і безбар’єрність для дітей;
  • створення освіти, яка гарантуватиме безперервність навчання впродовж життя, можливість здобути нові кваліфікації та змінити професійний шлях для дорослих.

Окрім того, документом запропоновано стратегічні та операційні цілі для кожної сфери освіти й науки, які поки є першим наближенням і потребують спільного опрацювання.

Очікують, що наступним кроком для реалізації візії освіти і науки стане розроблення відповідної Національної стратегії.

У Міністерстві освіти і науки наголошують, що наразі необхідно пріоритезувати актуальні проблеми, узагальнити цілі та розробити конкретний план дій, який буде містити кроки з упровадження змін у школах, університетах, інших закладах освіти і наукових установах. Зазначають, що цей план повинен бути реалістичним, масштабованим та орієнтованим на результат.

Документ також містить стратегічні та операційні цілі дошкільної, середньої, позашкільної, професійної, вищої освіти, а також української науки, до обговорення яких запрошують широку громадськість.