Міністерство освіти і науки та Міністерство цифрової трансформації працюють над реформуванням ІТ-освіти в Україні

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

Розвиток освіти у сфері інформаційних технологій є спільним пріоритетом Міністерства освіти і науки України та Міністерства цифрової трансформації. Про це йшлося 9 липня 2021 року на засіданні робочої групи з реформування ІТ-освіти. До обговорення ключових питань долучилися представники Офісу Президента, Верховної Ради України, Мінцифри, МОН, понад 100 профільних експертів і 33 бізнес-асоціацій, IT-кластерів та громадських організацій з усієї України.

Незважаючи на те, що Україна має неабиякий потенціал стати найпотужнішим IT-хабом у центральній та східній частинах Європи, наразі спостерігається дефіцит висококваліфікованих кадрів.

З метою створення концепції трансформації системи IT-освіти було проведено аналіз потреб ринку на платформі Центру економічного відновлення. У проведеному опитуванні взяли участь понад 150 представників ІТ-індустрії.

За результатами опитування визначено питання, які потребують розв’язання:

  • темпи підготовки ІТ-спеціалістів не задовольняють попит ринку та стримують зростання ІТ-сектору;
  • якість підготовки ІТ-спеціалістів не завжди відповідає потребам ринку, а освітні програми не охоплюють перспективні технології;
  • Україна не реалізовує потенціал в ІТ-освіті через системні проблеми на кожному етапі підготовки спеціалістів;
  • низька якість викладання математики на рівні середньої освіти має несприятливий вплив на підготовку ІТ-спеціалістів.

Сторони дійшли домовленості, що пропозиції та зауваження представників ІТ-сектору щодо розвитку ІТ-освіти будуть враховані в розробленні дорожньої карти реформування IT-освіти в Україні. Також найближчим часом заплановано проаналізувати релевантний міжнародний досвід та визначити потреби застосування світових практик.