Мехатроніка автомобілів: книжкова новинка для студентів спеціальності «Автомобільний транспорт»

Кафедра автомобільного транспорту Львівської політехніки
Фрагмент обкладинки книжки

У грудні 2023 року вийшов з друку посібник з навчальної дисципліни «Мехатроніка автомобілів» (автори – викладачі кафедри автомобільного транспорту Інституту механічної інженерії та транспорту Львівської політехніки професор Богдан Кіндрацький, доцент Василь Бритковський і старший викладач Роман Літвін).

У сучасних автомобілях є стійка тенденція до передавання все більшої кількості функцій інтелектуалізованим агрегатам, системам активної та пасивної безпеки, комфорту тощо. Такі системи легко перепрограмувати, що розширює їхні функціональні можливості. Механічні, електричні, електронні та інформаційні підсистеми в автомобілі поступово об’єднують у єдине конструктивне ціле – мехатронні системи й агрегати.

Навчальний посібник призначений для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, які навчаються за спеціальністю «Автомобільний транспорт». Він охоплює основні теми, в яких послідовно розглянуто питання структури мехатронних систем автомобілів, елементної бази таких систем, методи та пристрої опрацювання сигналів, поєднання електронних пристроїв у мехатронних системах автомобілів, засоби програмування й алгоритми програм керування; будова, принцип роботи і характеристики мехатронних систем керування двигуном, трансмісією і ходовою частиною автомобілів, устаткуванням салону.

Теоретичні положення у посібнику наведено у доступній формі та проілюстровано прикладами. Подання термінів, прийоми введення їх до тексту та використання засобів наочності спрямовані на те, щоб допомогти студенту найповніше опанувати знання про сучасні мехатронні системи автомобіля.

Посібник написаний на високому науково-методичному рівні, у доступній формі, зі збереженням тісних міжпредметних зв’язків, тому однозначно зацікавить не лише студентів, а й викладачів закладів освіти та практиків, зокрема працівників підприємств автомобільного сервісу.