Медогляд потрібен не адміністрації Університету, а насамперед – кожному працівникові

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
Володимир Шепітчак

Один мудрий чоловік сказав: «Здоров’я – це ще не все, але все інше без здоров’я – ніщо». Тоді немає ані повноцінного життя, ані повноцінної роботи. Автолюбителі знають про необхідність час від часу робити техогляд свого авто у фахівців. Натомість нерідко забувають провести «техогляд» свого організму. Про це вирішив ще раз нагадати викладачам та студентам Львівської політехніки начальник відділу охорони праці Університету Володимир Шепітчак.

Дехто думає, що періодичні медичні огляди – справа суто добровільна. Виявляється, це далеко не так. Як стверджує Володимир Шепітчак, вони для усіх категорій працівників Львівської політехніки є обов’язковими. Цього, зокрема, вимагає Закон України «Про охорону праці».

– Цей закон, – наголошує наш співрозмовник, – зобов’язує працівників, які влаштовуються на роботу, і тих, які вже працюють, проходити попередні або періодичні медогляди. Під періодичні медичні огляди підпадають особи, які у процесі роботи стикаються зі шкідливими для здоров’я факторами.

Скажімо, в Інституті хімії та хімічних технологій це різного штибу речовини чи реагенти. Адміністрація інституту повинна регулярно відстежувати, чи не чинять ці речовини шкідливий вплив на організм людини, і таким чином попереджати виникнення професійних захворювань. Натомість в Інституті енергетики та систем керування вже більше йдеться про професійний добір як викладачів, так і допоміжного персоналу, адже для проведення наукових робіт, навчальних досліджень вони використовують електричне обладнання і устаткування, яке працює під напругою різного номіналу. Щоб не наражати людей на небезпеку, всі вони повинні пройти медичний огляд, аби пересвідчитися, чи придатні вони працювати з обладнанням та устаткуванням під високою напругою.

Окрім навчально-наукових інститутів, в Університеті є чимало виробничих підрозділів. Для прикладу, це – відділи головного механіка і головного енергетика, відділ капітальних ремонтів, Центр мережевих технологій тощо. Там теж присутні фактори шкідливого виробничого середовища. Скажімо, у відділі головного механіка окремі люди працюють безпосередньо у колодязях, є оператори котелень, до яких теж має бути застосований професійний відбір. Беремо до уваги роботи у нічний час, напруженість праці, шум, вібрацію. А у відділі капітальних ремонтів люди працюють на висоті, окрім того, ремонтники використовують різні фарби та розчинники, що можуть бути шкідливими самі по собі або при певних алергічних захворюваннях.

– Які нормативні документи регулюють проходження медоглядів?

– Порядок проходження медичних оглядів визначає наказ Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 року № 246. Є також відповідний наказ ректора Львівської політехніки Юрія Бобала. У цих документах чітко визначено алгоритм проходження медоглядів, обов’язки адміністрації та працівників. Є категорії працівників, які проходять медогляди щороку, а є такі, котрі повинні це робити двічі на рік, наприклад, хіміки, які стикаються у повсякденній роботі зі шкідливими речовинами.

Дуже важливо підкреслити, що медичні огляди для працівників Університету проводяться безоплатно, оскільки адміністрація уклала угоди з трьома медичними закладами Львова: Першою медичною лікарнею імені князя Лева на вулиці Ужгородській (бічна Хімічної), Поліклінікою № 4 на вулиці Ярослава Стецька та міською лікарнею № 10 на вулиці Бой-Желенського (район Студмістечка). Працівники скеровуються у ці медзаклади відповідно до складених списків. Якщо людина ухиляється від проходження медогляду, то за чинним законодавством вона несе дисциплінарну відповідальність і може навіть бути звільнена від роботи. На час проходження медогляду (це може бути день чи два) за працівником зберігається заробітна плата.

Гадаю, багатьох людей стримують від проходження медогляду великі черги у поліклініках, витрачання часу і нервів...

– Ми намагаємося досягнути компромісу з адміністраціями означених медустанов, щоб вони у дні прийому намагалися максимально скоротити час перебування наших працівників у них. Медогляд можна пройти і за місцем проживання, але вже коштом самого працівника. І при наймі на роботу майбутній працівник оплачує медогляд самостійно, оскільки на той час він ще не є нашим працівником.

– Зрозуміло з хіміками, енергетиками, радіотехніками (там є вплив електромагнітного випромінювання), а навіщо проходити попередні медогляди працівникам таких інститутів як гуманітарних та соціальних наук, економіки і менеджменту, права і психології?

– Працівники згаданих інститутів та деяких інших підрозділів проходять медогляди при прийомі на роботу і при поновленні трудової угоди, але не рідше, аніж один раз на 5 років. Це прописано у колективному договорі. Насамперед, необхідно унеможливити потрапляння у навчальне середовище людей з інфекційними захворюваннями.

– А яка специфіка проходження медоглядів тих, хто працює в університетському комбінаті громадського харчування?

– Ці працівники проходять медичні огляди не рідше одного разу на 6 місяців, бо там особливі вимоги до особистої гігієни та виробничої санітарії. Окрім цього, колектив комбінату проходить навчання щодо використання засобів для виробничої санітарії, зокрема дезінфекції.

– Знаю, що у профкомі працівників Львівської політехніки функціонує комісія з охорони праці, яку очолює Іван Паралюх...

– Ми тісно контактуємо з нею, розробляємо спільні заходи, проводимо перевірки, адже робимо одну справу.

– Ви припускаєте, що певна кількість людей не пройде медогляд, а усіма правдами і неправдами дістане необхідні довідки?

– Я цього не виключаю. Але хочу наголосити, щоб кожен працівник, кожен студент нашого університету усвідомив, що медогляд потрібен не так адміністрації, як йому самому. Адже йдеться про найдорожче, що він має, – здоров’я.

Кілька слів про себе. Хто Ви за освітою?

– Я закінчив Інститут енергетики та систем керування 2005 року і розпочав трудову діяльність на кафедрі охорони праці. Сім років тому очолив відділ охорони праці. Працюю над кандидатською дисертацією з проблематики охорони праці в енергетиці.

в лабораторії в лабораторії