«Медіаграмотність у часи пандемії» – новий освітній серіал для молоді від Міністерства цифрової трансформації

За матеріалами сайту Міністерства цифрової трансформації України
Заставка до серіалу

Міністерство цифрової трансформації спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) презентували освітній серіал «Медіаграмотність у часи пандемії».

Згідно з дослідженням USAID, понад 80% українців чули фейкові новини про COVID-19. Пандемія демонструє, якою в буквальному сенсі небезпечною для життя може бути дезінформація і як швидко вона поширюється. Уміння аналізувати інформацію стає життєво необхідною навичкою.

– Спалення вишок 5G, щоб подолати коронавірус, теорії змови про чіпізацію Біллом Гейтсом та інші нісенітниці, в які вірять люди, – все це про відсутність медіаграмотності, що загрожує безпеці громадян і навіть національній безпеці. Тому освітній серіал на часі – сміливо рекомендуйте його друзям і рідним, – зазначила Валерія Іонан, заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

Навчальний курс розрахований на молодь, адже молоді люди багато часу проводять в Інтернеті та щодня можуть стикатись із дезінформацією. При цьому, за даними U-Report, лише 13,7% підлітків і молоді завжди перевіряють інформацію.

Освітній серіал пояснює, як і чому з’являються фейки, а також дає основні інструменти й методи аналізу новин і фактів.

Серіал унікальний своїм живим підходом до оцінки різного роду новин та інформації в цілому. В кожній серії українські зірки досліджують власну здатність відрізнити правду і фактаж від брехні, фейків і маніпуляцій, як би «красиво» вони не були подані.

У серіалі детально пояснено, чому саме та чи інша новина має правдиві чи неправдиві ознаки, й надано корисні лайфхаки, як перевіряти інформацію та контент на достовірність.

Освітній серіал вже можна безкоштовно подивитися на національній онлайн-платформі Дія.Цифрова освіта, а також згодом на медіаресурсах ЮНІСЕФ.