Мар’яна Коваленко про факапи, важливість роботи в команді та перші кроки в журналістиці

Катерина Кречетова, студентка кафедри ЖЗМК
Скріншот з онлайн-зустрічі

Теоретичні знання – це круто, але без реальних кейсів у журналістиці нікуди. Саме тому на одному із занять журналістської майстерності студентам ЖР-32 випала можливість поспілкуватися з випускницею кафедри журналістики та засобів масової комунікації Мар’яною Коваленко. Дівчина має певний досвід у журналістиці, а зараз працює в редакції «Дивись.Info». Незважаючи на завантажений графік, Мар’яна знайшла час поділитися своїм досвідом та дала кілька порад майбутнім колегам.

Ви, напевно, помічали за собою чи своїми близькими, як буває страшно і тривожно зробити перший крок, особливо коли в тебе немає релевантного досвіду. Журналісти тут не виняток – ми також переживаємо щоразу після публікації нашого матеріалу, сюжету чи розслідування, а що там говорити про збір інформації та її підготовку. Мар’яна заспокоїла студентів і розповіла, як сама одного разу потрапила в таку ситуацію. Вона ще тоді лише починала свій шлях як журналістка, але до сьогодні пам’ятає той день, коли її відправили на електростанцію й дали дві години для збору інформації та написання матеріалу. Важливо, що Мар’яна на той час абсолютно нічого не тямила в цій ніші, але поставлене завдання виконала.

Також дівчина згадувала про факапи, які стаються з кожним, і наголосила, що в журналістиці потрібно бути готовим до конструктивної критики. Варто навчитися не сприймати її на свій рахунок, а використовувати як засіб для вдосконалення своїх матеріалів. «Якщо ти не помиляєшся – ти не робиш нічого доброго», – заспокоїла студентів Мар’яна.

Як би всі довкола не говорили про журналістику як самотню професію – важливо вміти працювати в команді. В цьому Мар’яна впевнилася на початку повномасштабного вторгнення. Редакція «Дивись.Info» одна з перших почала висвітлювати події, які відбуваються в Україні. Мар’яна Коваленко поділилася закуліссям такої роботи – разом з колегами вони зібралися в безпечному місці та намагалися обробляти потік інформації, який тоді був. Це були як новини, так і волонтерська допомога.

Наостанок Мар’яна побажала студентам наполегливо шукати свій шлях у професії: «Стукайте в усі двері. Пробуйте, якщо хочете працювати в журналістиці. Пишіть кожного дня, пишіть багато». В журналістиці – це мегаважливо, бо якщо ти не проявишся – ти так і залишишся на старті, але з дипломом журналіста.

«Університет – це прекрасна можливість для отримання досвіду. Варто проявляти себе на практиці, яку надає навчальний заклад, а не йти туди лише для хорошої оцінки в заліковці. Використовувати всі можливості, які дають викладачі для здобуття важливих навичок для журналіста», – резюмувала Мар’яна Коваленко.